مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، جلد ۱۳، شماره ۳، صفحات ۱۰-۲۲

عنوان فارسی ارتباط شاخص گلایسمیک و بار گلایسمیک رژیم غذایی با سندرم روده تحریک‌پذیر
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS)، یک اختلال مزمن گوارشی است که با درد تحریک‌کننده در هنگام دفع یا تغییر عادت‌های روده مشخص می‌شود. در مطالعه حاضر ارتباط شاخص گلایسمیک و بار گلایسمیک رژیم غذایی با این سندرم در جمعیت وسیعی از بزرگسالان ایرانی بررسی گردید. روش بررسی: این مطالعه به روش مقطعی بر روی 3363 فرد بزرگسال در اصفهان انجام شد. برای بررسی GI و GL، از رژیم غذایی استفاده گردید. وجود IBS به کمک پرسشنامه ROME III ارزیابی شد. خصوصیات عمومی و دریافت‌های غذایی شرکت‌کنندگان در مورد پنجک‌های GI و GL رژیم غذایی با استفاده از آزمون واریانس یک‌طرفه، آزمون مجذور خطی کای‌اسکوئر و رگرسیون لجستیک در مدل‌های مختلف بررسی شد. یافته‌ها: درمجموع، 748 نفر (2/22%)، دارای IBS بودند. شرکت‌کنندگان در بالاترین دسته شاخص گلایسمیک رژیم غذایی، از شانس بیشتری برای IBS نسبت به کسانی که در کمترین دسته قرار داشتند، برخوردار بودند (70/1- 03/1 :CI 95% ،34/1: OR)، ولی این ارتباط پس از تعدیل برای مخدوشگرهای بالقوه (61/1- 81/0 :CI 95% ،14/1: OR) معنی‌دار نبود. ارتباط معنی‌داری بین GI رژیم غذایی و شانس IBS- یبوست غالب (IBS-C) (52/3-09/1 :CI 95% ،96/1 :OR) یافت شد، اما در مورد در مورد IBS- اسهال غالب (IBS-D) مشاهده نگردید (40/1-43/0 :CI 95% ،78/0:OR). بین GL رژیم غذایی، خطر ابتلا به IBS و یا دسته‌های آن، ارتباط معنی‌داری وجود نداشت. هیچ ارتباط معنی‌داری بین GI و GL رژیم غذایی و شدت IBS مشاهده نشد. نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد ارتباط قابل‌توجهی بین GI رژیم غذایی، خطر IBS و IBS-D، همچنین شدت علائم IBS وجود ندارد. بااین‌حال، ارتباط معنی‌دار مثبتی بین GI رژیم غذایی و IBS-C دیده شد و بین GL رژیم غذایی، خطر ابتلا به IBS یا دسته‌های آن و شدت علائم IBS ارتباطی وجود نداشت.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله شاخص گلایسمیک، بار گلایسمیک ، سندرم روده تحریک پذیر

عنوان انگلیسی The Relationship of Dietary Glycemic Index and Glycemic Load with Irritable Bowel Syndrome
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: Irritable bowel syndrome (IBS) is a chronic intestinal disorder, which is characterized by irritating pain during defecation or alteration of the bowel habits. In the curent study, the association of dietary glycemic index (GI) and glycemic load (GL) with the risk of this syndrome, was investigated in a large population of Iranian adults.   Methods: This cross-sectional study was performed on 3363 adults in Isfahan. To assess GI and GL, a diet was used. The presence of IBS was evaluated using a modified Persian version of the ROME III questionnaire. General characteristics and dietary intakes of the participants across quintiles of dietary GI and GL, were investigated using one-way ANOVA, Chi square, and logistic regression in different models.   Results: In total, 748 subjects (22.2%) had IBS. The participants with the highest dietary GI had higher risk for IBS compared to those in the lowest category (OR: 1.34; 95% CI: 1.03-1.75). However, this association was not significant after adjusting for potential confounders (OR: 1.14; 95% CI: 0.81-1.61). A positive significant relationship was found between dietary GI and odds of IBS-constipation predominant (IBS-C) (OR: 1.96; 95% CI: 1.09-3.52), but was not observed for IBS-diarrhea predominant (IBS-D) (OR: 0.78; 95% CI: 0.43-1.40). There was no significant association between dietary GL and risk of total IBS or its subtypes. No significant association was found between dietary GI and GL and severity of IBS.   Conclusion: The results of this study showed a significant association between dietary GI and risk of IBS and IBS-D as well as severity of IBS. However, a significant positive association was found between dietary GI and IBS-C, and no significant association was found between dietary GL and risk of total IBS or its subtypes as well as IBS severity.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Glycemic Index, Glycemic Load, Irritable Bowel Syndrome,

نویسندگان مقاله سید محمد موسوی | Seyed Mohammad Mousavi
Department of Community Nutrition, School of Nutritional Sciences & Dietetics, Tehran University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی تهران

علیرضا میلاجردی | Alireza Milajerdi
Department of Community Nutrition, School of Nutritional Sciences & Dietetics, Tehran University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی تهران

عمار حسن زاده کشتلی | Ammar Hassanzadeh Keshteli
School of Medicine, University of Alberta, Edmonton
دانشگاه آلبرتا ادمونتون

احمد اسماعیل زاده | Ahmad Esmaillzadeh
Food Security Research Center, Isfahan University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی تهران


نشانی اینترنتی http://journal.muq.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1520-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/70/article-70-1486324.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده مقاله پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات