مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، جلد ۱۳، شماره ۵، صفحات ۱-۸

عنوان فارسی تأثیر عصاره هیدروالکلی تاماریکس دیوکا بر تغییرات هیستوپاتولوژیک کبد در موش‌های صحرایی تغذیه‌شده با جیره پرچرب
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: تاماریکس دیوکا، گیاه دارویی منطقه بلوچستان است که اثرات آنتی‌اکسیدان و ضددیابتی دارد. این پژوهش با هدف تعیین تأثیر عصاره هیدروالکلی این گیاه بر آسیب کبدی ناشی از جیره پرچرب انجام شد. روش بررسی: در این مطالعه تجربی، 30 سر موش صحرایی نر ویستار به‌طور تصادفی به سه گروه مساوی تقسیم شدند. گروه اول یا گروه کنترل با جیره عادی تغذیه شدند؛ گروه دوم (گروه هیپرلیپیدمیک) به مدت یک‌ماه با جیره حاوی چربی بالا تغذیه شدند و به گروه سوم به مدت یک‌ماه، رژیم پرچرب داده شد. در ادامه، عصاره تاماریکس دیوکا را با دوز 200 میلی‌گرم برکیلوگرم به‌صورت خوراکی به مدت یک‌ماه دریافت کردند. در آخر دوره، از قلب رت‌ها جهت اندازه‌گیری آنزیم‌های کبدی، کلسترول و تری‌گلیسرید سرم، خونگیری به‌عمل آمد. نمونه‌های بافتی کبد پس از آسان‌کشی و رنگ‌آمیزی با هماتوکسیلین & ائوزین، به‌وسیله میکروسکوپ نوری بررسی شدند. یافته‌ها: تجویز عصاره تاماریکس دیوکا (با دوز 200 میلی‌گرم برکیلوگرم در وزن بدن) باعث کاهش معنی‌دار سطح کلسترول و تری‌گلیسرید سرم در مقایسه با گروه هیپرلیپیدمیک بدون درمان شد (001/0p<). همچنین تیمار با عصاره تاماریکس دیوکا، سطح آنزیم‌های کبدی آسپارتات ترانس آمینار (AST) و آلانین ترانس آمیناز (ALT) را نسبت به گروه هیپرلیپیدمیک بدون درمان، به‌طور معنی‌داری کاهش داد (01/0p<). در بررسی هیستوپاتولوژی، تجمع چربی در گروه تحت درمان با تاماریکس دیوکا نسبت به گروه هیپرلیپیدمیک بدون درمان کمتر بود. نتیجه‌گیری: تجویز عصاره هیدروالکلی تاماریکس دیوکا می‌تواند آسیب‌ ناشی از تغذیه با جیره پرچرب را کاهش دهد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله تاماریکس دیوکا، موش صحرایی، هیپرلیپیدمی، کبد چرب

عنوان انگلیسی Effect of Hydroalcoholic Extract of Tamarix dioica on Liver Histopathological Changes in Rats Fed with High Fat Diet
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: Tamarix dioica is a medicinal herb in Sistan and Baluchestan, which has antidiabetic and antioxidant properties. This research aimed to investigate the effects of the hydro-alcoholic extract of this plant on liver damage caused by a high fat diet.   Methods: In this experimental study, 30 males adult Wistar rats, were randomly divided into 3 equal groups. The first group or the control group received a normal diet. The second group (hyperlipidemic group) received a high fat diet (HFD) for 30 days, and the third group received a high-fat diet for 30 days. In the following, the rats orally received hydroalcoholic extract of tamarix dioica (dose, 200mg/kg bw) for 30 days. serum liver enzymes. At the end of the period, blood samples were taken from the heart of the rats to assess liver enzymes and serum levels of cholesterol and triglyceride. After euthanasia, liver tissue samples, were taken and examined under a light microscope after staining with hematoxylin-eosin.   Results: Administration of the extract of Tamarix dioica (200mg/kg bw), significantly reduced serum cholesterol and triglyceride levels compared to the hyperlipidemic rats with no treatment (p< 0.001). Furthermore, the treatment with the extract of Tamarix dioica decreased the levels of serum alanine aminotransferase (ALT) and serum aspartate aminotransferase (AST) compared to the untreated hyperlipidemic rats (p< 0.01). In histopathological evaluation, fat accumulation in cells, was significantly lower in Tamarix dioica treated rats compared to the hyperlipidemic rats.   Conclusion: Administration of Tamarix dioica extract can reduce the liver damage induced by high fat diet.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Tamarix dioica, Rats, Hyperlipidemia, Fatty Liver

نویسندگان مقاله محمد رضا حاجی نژاد | Mohammad Reza Hajinezhad
Department of Basic Sciences, School of Veterinary Medicine, University of Zabol
گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه زابل

عباس جمشیدیان | Abbas Jamshid
Department of Pathobiology, School of Veterinary Medicine, University of Zabol
گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه زابل

شقایق حاجیان شهری | Shaghayegh Hajian Shahri
School of Veterinary Medicine, University of Zabol
دانشکده دامپزشکی، دانشگاه زابل


نشانی اینترنتی http://journal.muq.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1713-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده مقاله پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات