|
مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، جلد ۱۴، شماره ۱۱، صفحات ۶۱-۶۸
|
|
|
عنوان فارسی |
تبیین و طراحی تدابیر غذایی مبتنی بر طب ایرانی برای افراد با مزاج سرد و خشک |
|
چکیده فارسی مقاله |
زمینه و هدف: با وجود تمام پیشرفتهای علمی در زمینه تشخیص و درمان بیماریهای مسری، بروز و شیوع روزافزون بیماریهای غیر مسری و مزمن یکی از چالشهای سیاستگذاران در عرصه پیشگیری و درمان در علم پزشکی میباشد که علت اصلی آن معطوف به سبک زندگی امروزی به ویژه در زمینه تغذیه است. با وجود راهکارها و روشهای متعددی که در زمینه تغذیه در علم پزشکی رایج ارائه گردیده است، جوامع انسانی درگیر مسائل و معضلات متعددی در زمینه پیشگیری و درمان بیماریهای ناشی از تغذیه و رژیمهای غذایی نامناسب میباشند. در این مقوله طب ایرانی دارای راهبردها و روشهای کاربردی مؤثری میباشد که یکی از آنها، تدابیر تغذیه براساس مزاج است که در این مقاله به شرح و بیان آن خواهیم پرداخت. روش بررسی: در این مطالعه مروری- توصیفی، منابع مکتوب حکمای متقدم و متأخر طب ایرانی، نرمافزار جامع طب نور 5/1 و همچنین پایگاههای علمی PubMed و Google Scholar مورد بررسی قرار گرفتند و مطالب مرتبط استخراج و فیشبرداری گردیده و در ادامه، دستهبندی و مکتوب شدند. یافتهها: در بیان و اقوال حکمای طب ایرانی، آرا و پیشنهادات متعددی در خصوص توصیههای غذایی و نوشیدنیها بر حسب مزاج متنوع افراد بشر وجود دارد. با جمعبندی و استنتاج مستدل و مبتنی بر منابع طب ایرانی میتوان راهکاری واحد، مناسب و کاربردی جهت ارائه تدابیر غذایی متناسب با مزاجهای متنوع انسانی در جهت حفظ و ارتقای سلامتی و همچنین پیشگیری و درمان بیماریها را ارائه کرد. نتیجهگیری: براساس مبانی طب ایرانی و جمعبندی حاصل از آرای حکمای طب ایرانی، پیشنهاد غذا برای افراد براساس دو محور مهم شامل: ویژگیهای فردی یا همان مزاج افراد و همچنین کیفیت یا همان مزاج غذا صورت میگیرد. بر این مبنا، برای یک مزاج سرد و خشک در حالت سلامت توصیه به غذاهایی مینماییم که برآیند مزاج اینگونه غذاها یا نوشیدنیها میل به گرمی و تری داشته باشد. البته این امر بدینمعنا نیست که این افراد از غذاهای سرد و خشک در حالت سلامت استفاده ننمایند؛ بلکه میل کلی غذای روزانه یا هفتگی آنها به سوی گرمی و تری باشد که مقدار میل به گرمی و تری بستگی به میـزان انحـراف مزاج شخص به سوی سردی و خشکی دارد. بر همین منوال میتوان برای سایر مزاجها نیز تدابیر غذایی مناسب را ارائه کرد. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
تدابیر تغذیه، حفظ الصحه، طب ایرانی، مزاج، مزاج سرد و خشک، وضعیت تغذیه |
|
عنوان انگلیسی |
Designing Dietary Measures Based on Persian Medicine for Individuals with Cold and Dry Temperament |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Background and Objectives: In spite of all scientific advances in the diagnosis and treatment of infectious diseases, the increasing incidence and prevalence of non-communicable and chronic diseases are among the challenges of policymakers in the field of prevention and treatment in medicine, the main reason for which is modern lifestyle, especially regarding nutrition. Despite the existence of various strategies and methods in the field of nutrition in conventional medicine, human societies encounter many issues and problems in the field of prevention and treatment of diseases caused by malnutrition and improper diets. In this regard, Persian medicine has effective strategies and practical methods, one of which is the nutrition program based on temperament, which will be described in the present study. Methods: In this descriptive review study, written sources of early and late Persian medicine scholars, Tebe Noor Comprehensive software (version 1.5), and PubMed and Google Scholar scientific databases were examined. Relevant data were extracted, filtered, categorized, and written. Results: Regarding food recommendations and beverages according to the diverse temperaments of human beings, there are several views and suggestions in the statements of Persian medicine scholars. By summarizing and reasoning and inference based on the sources of Persian medicine, a single, appropriate, and practical solution can be proposed to suggest dietary measures appropriate to various human temperaments in order to maintain and promote health and prevent and treat diseases. Conclusion: Based on the principles of Persian medicine and conclusion drawn from the opinions of Persian medicine scholars, food is offered to individuals based on two important factors, including individual characteristics or temperament as well as food quality or temperament. Accordingly, for a cold and dry temperament in a healthy state, it is recommended to have foods or beverages with warmer and wetter temperament. Certainly, it does not mean that these individuals should not eat cold and dry foods in a healthy state. Rather, their general desire for daily or weekly foods is better to be toward warmth and wetness; the level of desire for warmth and wetness depends on the degree to which an individual's temperament deviates toward cold and dryness. Likewise, appropriate dietary measures can be suggested for other temperaments. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Cold and dry temperament, Hygiene, Nutritional status, Nutrition measures, Temperament, Persian medicine |
|
نویسندگان مقاله |
حسین مرادی دهنوی | Hosein Moradi Dehnavi School of Persian Medicine, Qom University of Medical Sciences, Qom, Iran دانشکده طب ایرانی، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران.
احمدرضا پاکزاد | Ahmadreza Pakzad School of Persian Medicine, Qom University of Medical Sciences, Qom, Iran دانشکده طب ایرانی، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران.
مسعود فخاری زواره | Masoud Fakhari Zavare School of Persian Medicine, Qom University of Medical Sciences, Qom, Iran دانشکده طب ایرانی، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران.
|
|
نشانی اینترنتی |
http://journal.muq.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2134-1&slc_lang=fa&sid=1 |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
طب سنتی |
نوع مقاله منتشر شده |
مقاله مروری |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|