مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، جلد ۱۴، شماره ۱۰، صفحات ۱-۱۳

عنوان فارسی بررسی ارتباط دریافت غذایی و عوامل مؤثر بر آن در مبتلایان به دیابت نوع ۲
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: با توجه به شیوع جهانی دیابت نوع 2 و اهمیت خودمراقبتی و آگاهی مردم نسبت به این بیماری، مطالعه حاضر با هدف بررسی الگوی غذایی غالب بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 و شناسایی عوامل دخیل در تشدید این بیماری صورت گرفت. برای آگاهی از سواد تغذیه‌ای بیماران، رابطه بین مصرف غذایی و سه سطح تحصیلات در بیماران به عنوان معیاری مرتبط مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: مطالعه مقطعی- تحلیلی حاضر در ارتباط با بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه‌کننده به بیمارستان "شهید بهشتی قم" در سال 2019 انجام شد. جمع‌آوری داده‌ها با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراکی (FFQ: Food Frequency Questionnaires) صورت گرفت. از آزمون‌های T و ANOVA برای مقایسه میانگین مصرف گروه‌های غذایی بین بیماران دیابتی با توجه به جنس و سطح تحصیلات آن‌ها استفاده گردید. آنالیز داده‌ها نیز با بهره‌گیری از نرم‌افزار SPSS 22 صورت گرفت. یافته‌ها: نتایج مطالعه حاضر حاکی از آن بودند که در بین بیماران مبتلا به دیابت نوع 2، تفاوت‌های معنا‌داری از نظر مصرف مواد غذایی نظیر حبوبات و سبزیجات کلمی در میان مردان و زنان وجود دارد؛ به طوری که میزان مصرف این گروه از مواد غذایی در مقایسه با دیگر گروه‌ها بیشتر بود. همچنین در میزان مصرف گروه‌های غلات تصفیه شده، غلات کامل، میوه، سبزیجات کلمی، سبزیجات زرد رنگ، سایر سبزیجات، ماهی، تخم‌مرغ، قهوه، لبنیات پرچرب، زیتون و نوشابه، تفاوت‌های معنا‌داری بر حسب میزان تحصیلات بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 وجود داشت. نتیجه‌گیری: مصرف غذاهای سلامت‌محور در بیمارن مبتلا به دیابت نوع 2 که دارای تحصیلات بالاتر بودند، بیشتر بودکه این مهم نشان‌دهنده بیشتر بودن آگاهی از فواید این مواد غذایی نسبت به گروه با تحصیلات پایین‌تر است. بر مبنای نتایج می‌توان گفت که تغییرات سبک زندگی نظیر کاهش وزن و استفاده از الگوهای غذایی سالم مانند رژیم غذایی سالم همراه با داشتن فعالیت فیزیکی مناسب می‌تواند نقش مؤثری در مدیریت بیماری دیابت نوع 2 داشته باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آموزش، دیابت ملیتوس، رژیم غذایی و تغذیه

عنوان انگلیسی Relationship between Food Consumption and its Influencing Factors among Patients with Type 2 Diabetes
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: Given the global prevalence of type 2 diabetes and the importance of self-care and awareness of individuals about diabetes, this study was conducted to investigate the dominant dietary pattern among patients with type 2 diabetes and identify the factors involved in exacerbating the disease. The relationship between food consumption and three levels of education in patients was examined as a relevant criterion to discover the nutritional literacy of patients.   Methods: This analytical cross-sectional study was performed on type 2 diabetic patients referring to Shahid Beheshti Hospital. Qom, Iran, in 2019. The necessary data were collected using the Food Frequency Questionnaire. The gathered data were analyzed in SPSS software (version 22) using t-test and ANOVA to compare the mean consumption of food groups among patients with type 2 diabetes according to their gender and level of education.   Results: The results of the current study showed that there were significant differences in the consumption of foods, such as legumes and cabbage family vegetables, among male and female patients with type 2 diabetes. Regarding this, the consumption of this group of foods was higher than the other food groups. Moreover, the education level of patients with type 2 diabetes showed significant differences with the consumption of such foods as refined grains, whole grains, fruits, cabbage family vegetables, yellow vegetables, other vegetables, fish, eggs, coffee, high-fat dairy products, olives, and soft drinks (P< 0.01).   Conclusion: The consumption of health-oriented foods was higher in patients with type 2 diabetes having a higher education level. This finding indicated that such individuals were more aware of the benefits of these foods than those with a lower education level. Based on the results, it can be concluded that changing lifestyle, such as losing weight, using healthy eating patterns, performing proper physical activity, plays an effective role in the management of type 2 diabetes.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Diabetes mellitus, Diet, Education, Nutrition

نویسندگان مقاله سمیرا برزگرنظری | Samira Barzegar Nazari
Student Research Committee, Department of Internal Medicine, Faculty of Medicine, Qom University of Medical Sciences
کمیته تحقیقات دانشجویی، گروه داخلی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قم

ریحانه تبرایی | Reihaneh Tabaraei
Department of Internal Medicine, Faculty of Medicine, Qom University of Medical Sciences
گروه داخلی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قم

محمد حضوری | Mohammad Hozoori
Department of Nutrition, Faculty of Medicine, Qom University of Medical Sciences
گروه تغذیه، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قم

فاطمه امیرکانیان | Fatemeh Amirkanian
Student Research Committee, Department of Internal Medicine, Faculty of Medicine, Qom University of Medical Sciences
کمیته تحقیقات دانشجویی، گروه داخلی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قم

مصطفی واحدیان | Mostafa Vahedian
Student Research Committee, Department of Internal Medicine, Faculty of Medicine, Qom University of Medical Sciences
کمیته تحقیقات دانشجویی، گروه داخلی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قم


نشانی اینترنتی http://journal.muq.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1166-3&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده غدد
نوع مقاله منتشر شده مقاله پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات