مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، جلد ۱۴، شماره ۱۰، صفحات ۳۴-۴۳

عنوان فارسی بررسی وضعیت تغذیه کهنسالان استان قم در سال ۹۵-۱۳۹۴
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: سالمندی موجب تغییراتی در کلیه ابعاد سلامتی می‌شود که فرد را مستعد ابتلا به سوءتغذیه می‌کند. تغذیه مهم‌ترین بخش سلامت است. در مطالعات بسیاری ارتباط قوی سوءتغذیه با افزایش مرگ و میر در سالمندی نشان داده شده است. سوء‌تغذیه یک عامل خطر قابل شناسایی و پیشگیری می‌باشد که تشخیص به موقع آن، امکان مداخله مؤثر را فراهم می‌‌کند. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت تغذیه سالمندان استان قم انجام شد. روش بررسی: مطالعه مقطعی- تحلیلی حاضر در ارتباط با 144 نفر از کهنسالان بالای 85 سال استان قم در سال 95-1394 انجام شد. ابزار جمع‌آوری اطلاعات، کاربردی‌ترین پرسشنامه مختصر ارزیابی وضعیت تغذیه (MNA: Mini nutritional nssessment) بود. حجم نمونه با روش نمونه‌گیری چند مرحله‌ای، ابتدا به صورت طبقه‌بندی تناسبی و سپس تصادفی ساده معادل 144 نفر انتخاب شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار 20 SPSS و روش آماری کای اسکوئر تجزیه و تحلیل گردیدند. یافته‌ها: براساس طبقه‌بندی MNA، 1/27 درصد از افراد مطالعه مبتلا به سوءتغذیه بودند، 2/47 درصد در معرض سوءتغذیه قرار داشتند و 7/25 درصد دارای وضعیت تغذیه مطلوب بودند. نوع گروه حمایتی (کمیته امداد، بهزیستی و بنیاد شهید) و متغیر مصرف بیش از سه دارو، متغیرهای داشتن دندان و توانایی جویدن، شاخص‌ توده بدنی، تعداد وعده‌های غذایی، مصرف میوه، سبزی و گروه پروتئین ارتباط معناداری با وضعیت تغذیه داشتند. نتیجه‌گیری: مطابق با یافته‌های پژوهش حاضر، در مجموع 3/74 درصد از سالمندان به سوءتغذیه مبتلا بوده و یا در معرض آن قرار داشتند. با توجه به اینکه مداخله مناسب برای سوءتغذیه وجود دارد، لازم است طراحی مداخله‌ای به منظور اصلاح الگوی تغذیه از طرق مختلف آموزشی، اقتصادی و معیشتی به منظور ارتقای سطح زندگی سالمندان از سوی مسئولان کلیه ارگان‌های مرتبط با جدیت پیگیری شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ارزیابی وضعیت تغذیه، سالمندان، سوءتغذیه، وضعیت تغذیه

عنوان انگلیسی Assessment of the Nutritional Status of Elder People in Qom (Iran) 2014 -15
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: Process of aging causes various alterations in a person, for instance, elders are very susceptible to malnutrition. Nutrition is one of the factors that play the most important roles in health. According to epidemiologists, there is a strong relationship between malnutrition and death. Malnutrition is a very usual, recognizable, preventable, and curable risk factor that can be treated by early diagnosis and timely effective intervention. The present study aimed to determine the nutritional status of elders in Qom, Iran, 2014-15.   Methods: This cross-sectional and descriptive study was performed on 144 people over 85 years old. Mini Nutrition Assessment (MNA) was used to evaluate their nutritional status and the collected data were analyzed using the chi-square test.   Results: According to the MNA classification, 27.1%, 47.2%, and 25.7% of subjects suffered from malnutrition, were exposed to malnutrition, and had desirable nutritional status. Variables, such as the charitable organization (i.e., Imam Khomeini Relief Foundation, State Welfare Organization of Iran, and Foundation of Martyrs), daily use of more than three different mediations, tooth condition, body mass index, number of meals per day, and fruit, vegetables, and proteins intake had significant correlations with the nutritional status.   Conclusion: According to the findings, 74.3% of subjects suffered from or were exposed to malnutrition. Given that malnutrition in elders can be cured by timely and suitable interventions, the authorities of all related organizations should hold serious educational, economic,  and livelihood interventions for them.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Aging, Malnutrition, Mini nutritional assessment, Nutritional status.

نویسندگان مقاله آرزو بهادری | Arezoo Bahadori
Pediatric Clinical Research Development Center, Hazrate Masoome Hospital, Qom University of Medical Sciences
واحد توسعه تحقیقات بالینی کودکان، مرکز آموزشی- درمانی حضرت معصومه (س)، دانشگاه علوم پزشکی قم

محمد حضوری | Mohamad Houzuri
Health Faculty, Medical University of Qom
دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قم

نرگس محمدصالحی | narges Mohammadsalehi
Research Center of Environmental Pollutants, Qom University of Medical Sciences
مرکز تحقیقات آلاینده های محیطی، دانشگاه علوم پزشکی قم


نشانی اینترنتی http://journal.muq.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-823-4&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده مقاله پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات