|
، جلد ۲۲، شماره ۲، صفحات ۱۱۳-۱۱۹
|
|
|
عنوان فارسی |
بیوتایپینگ و انتروتوکسینزایی استافیلوکوکهای کواگولاز مثبت و کواگولاز منفی جدا شده از گوشتهای خام مختلف |
|
چکیده فارسی مقاله |
پیشینه: انتروتوکسینهای استافیلوکوکی (SEs) در مواد غذایی تحت شرایط مطلوب تولید شده و یک تهدید بیولوژیکی بالقوه محسوب میشوند. هدف: این مطالعه به منظور شناسایی ژنهای انتروتوکسیژنیک A و B در استافیلوکوکهای کواگولاز مثبت (CPS) و منفی (CNS) برای ارزیابی بیوتایپها و مقاومت آنتی بیوتیکی استافیلوکوکوس ارئوس جدا شده از نمونههای مختلف گوشت انجام شد. روش کار: در مجموع 160 نمونه سواب از لاشه گوسفند، گاومیش آبی، گاو و مرغ جمع آوری شد. کلنیهای مشکوک رشد یافته بر روی برد پارکر آگار تحت آزمایشهای بیوشیمیایی قرار گرفتند، که شامل رنگ آمیزی گرم، کاتالاز، اکسیداز و فعالیت کواگولاز بود. سپس کلنیهای مربوطه به طور جداگانه تحت سنجش واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR) برای شناسایی جنس استافیلوکوکوس، ژنهای انتروتوکسیژنیک (sea و seb) و ژن ترمونوکلئاز (nuc) اختصاصی استافیلوکوکوس ارئوس قرار گرفتند. تست حساسیت به آنتی بیوتیک نیز با استفاده از پنج آنتی بیوتیک انجام شد. نتایج: در کل 150 گونه استافیلوکوکوس از نمونهها جدا شد که از بین آنها 135 (90%) جدایه حاوی ژن sea بودند، در حالی که هیچ کدام از جدایهها حاوی ژن seb نبودند. بیست و پنج استافیلوکوکوس ارئوس توسط PCR تایید گردید، که از این تعداد 15 جدایه (60%) متعلق به میزبان اختصاصی (HS)، 7 جدایه (28%) متعلق به بیوتایپهای میزبان غیر اختصاصی (NHS) و 3 جدایه (12%) غیر قابل تایپ بودند. به طور کلی 68%، 56%، 16%، 12% و 8% جدایهها به ترتیب در برابر پنی سیلین، تری متیوپریم، جنتامایسین، اگزاسیلین، و اریترومایسین مقاوم بودند. نتیجهگیری: گوشتهای تهیه شده در این منطقه به استافیلوکوکهای انتروتوکسیژنیک و مقاوم به آنتی بیوتیک آلوده هستند که میتوانند سلامتی مصرف کنندگان را تهدید کنند. این مطالعه نه تنها نشان داد که نه تنها جدایههای CPS حاوی ژن انتروتوکسین A هستند، جدایههای CNS نیز دارای این ژن، به ویژه در گوشت گاومیش، هستند و از اینرو در گوشتهای مختلف خطر بالقوه محسوب میشوند. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
|
|
عنوان انگلیسی |
Biotyping and enterotoxigenicity of coagulase-positive and coagulase-negative staphylococci isolated from different raw meat |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Background: Staphylococcal enterotoxins (SEs) are produced in foods under favorable conditions and considered a potential biological threat. Aims: The study was performed to detect enterotoxigenic genes of A and B in coagulase-positive (CPS) and coagulase-negative staphylococci (CNS) to evaluate biotypes and antibiotic resistance of isolated Staphylococcus aureus from different meat. Methods: A total of 160 meat swab samples were collected from lamb, water buffalo, cattle, and chicken carcasses. Presumptive colonies on Baird Parker agar were subjected to biochemical identification, including Gram staining, catalase, oxidase, and coagulase activity. Relevant colonies separately were subjected to the polymerase chain reaction (PCR) assay for identification of Staphylococcus genus, enterotoxigenic genes (sea and seb) and the thermonuclease gene (nuc) specific for the S. aureus. The antibiotic susceptibility test was also carried out using five antibiotics. Results: Totally, 150 Staphylococcus spp. were isolated from the samples among which 135 (90%) isolates harbored sea gene, meanwhile, none of the isolates contained seb gene. Twenty-five S. aureus confirmed by PCR from which 15 isolates (60%) belonged to host specific (HS), 7 isolates (28%) belonged to non-host specific (NHS) biotypes, while 3 isolates (12%) were non-typable. Overall, 68%, 56%, 16%, 12%, and 8% of isolates were resistant to penicillin, trimethoprim, gentamicin, oxacillin, and erythromycin, respectively. Conclusion: The meats provided from this area were contaminated with enterotoxigenic and antibiotic-resistance staphylococci, which can threaten the health of the consumers. The study showed that not only CPS contain enterotoxin A gene, but also CNS isolates possess this gene, especially in buffalo meat, and thus they are recognized as potential hazards in different meats. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Coagulase, Enterotoxin, Meat, PCR, Staphylococcus |
|
نویسندگان مقاله |
S. Maktabi | Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran
M. Zarei | Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran
Z. Ghafuri | Graduated from Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran
R. A. Ataee | Department of Medical Microbiology, Faculty of Medicine, Baqiyatallah University of Medical Sciences, Tehran, Iran
|
|
نشانی اینترنتی |
https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_6004_69202e3598c8cbab0e63b6216092acd0.pdf |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
en |
موضوعات مقاله منتشر شده |
|
نوع مقاله منتشر شده |
|
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|