رفاه‌اجتماعی‌، جلد ۲۱، شماره ۸۱، صفحات ۲۸۷-۳۲۷

عنوان فارسی تخمین تقاضای غذا در بیستک های درآمدی در ایران
چکیده فارسی مقاله زینب واعظ مهدوی: دانشجوی دکتری، اقتصاد، دانشکده مدیریت و اقتصاد، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران، کد ارکید 5271-6072-0001-0000 ، پست الکترونیک: zvmahdavi@gmail.com حسین راغفر: دکترای اقتصاد، دانشکده علوم اجتماعی و اقتصاد، دانشگاه الزهرا (س)، تهران، ایران، کد ارکید: 7725-9783-0002-0000 ، پست الکترونیک:  raghfar@alzahra.ac.ir، (نویسنده مسئول). کریم امامی جزه: دکترای اقتصاد، دانشکده مدیریت و اقتصاد،  واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران، کد ارکید: 8208-5973-0002-0000 ، پست الکترونیک: karim_emami@yahoo.com کامران حاجی نبی: دکترای داروسازی، گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران، کد ارکید: 7106-1227-0003-0000 ، پست الکترونیک: hajinabi@srbiau.ac.ir چکیده مقدمه: بی‌ثباتی‌های اقتصادکلان، نوسانات قیمت ارز، تورم و به تبع آن نوسانات قیمت غذا یکی از مسائل موردتوجه طی سال‌های اخیر در کشور بوده است. ناکارآمدی سیاست‌ها و نوسانات قیمت مواد غذایی بیش از هر چیز گروه‌های کم‌درآمد را تحت‌تأثیر قراردادِ و در فقر غذایی یا سوءتغذیه فرو برده است. مطالعه کشش‌های درآمدی و قیمتی اقلام غذایی به‌ویژه در گروه‌های مختلف درآمدی اطلاعات ارزشمندی را برای سیاستگذاری ارائه می‌کند. روش: در این مطالعه با تخمین سیستم تقاضای تقریباً ایده‌ال، به بررسی سبد غذایی خانوار و محاسبه کشش اقلام غذایی در سبدمصرفی خانوارها و نیز مقایسه گروه‌های مختلف درآمدی پرداخته شده است. داده‌های مورداستفاده داده‌های خام پیمایش هزینه‌ودرآمد خانوار برای سالهای 1395 و 1397 بوده است. به دلیل اثرات ناهمگن تغییرات قیمت بر تقاضا در گروه‌های مختلف درآمدی این مطالعه روی بیستک‌های مختلف درآمدی و با تأکید بر نان، گوشت و لبنیات انجام شده است. یافته‌ها: بر اساس نتایج، نان به‌عنوان یک کالای کم‌کشش شناسایی می‌شود. کشش قیمتی لبنیات و گوشت در هر دو سال موردبررسی مقادیر بزرگ‌تر از یک داشته و ازاین‌رو نشان‌دهنده پرکشش بودن این دو کالا است. مطالعه بیستک‌های درآمدی نشان می‌دهد در سال 1397 نان یک کالای پست و گیفن بوده و برای بیستک‌های سوم و پنجم یک کالای ضروری بوده است. بحث: نتایج بیانگر این است که میزان مصرف منابع پروتئین جانوری و لبنیات از حساسیت بالایی نسبت به قیمت این کالاها برخوردار است و افزایش قیمت این کالاها موجب محدود شدن مصرف این ریزمغذیها در سبد غذایی خانوار و چه‌بسا حذف آن در بیستکهای پایین درآمدی خواهد شد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله کشش درآمدی، کشش قیمتی تقاضا، سیستم تقاضای تقریباً ایده‌آل، بیستک‌های درآمدی

عنوان انگلیسی Food Items Elasticity Estimation for Income Quantiles in Iran, 2016 and 2018
چکیده انگلیسی مقاله   Zeinab Vaez Mahdavi: Ph.D Student, Economics, Faculty of Management and Economics, Islamic Azad University Science and Research branch, Tehran, Iran, ORCID:0000-0001-6072-5271 Hossein Raghfar: Ph.D in Economics, Faculty of Social Sciences and Economics, Alzahra University, Tehran, Iran, ORCID: 0000-0002-9783-7725, raghfar@alzahra.ac.ir Karim Emami Jeze: Ph. in Economics, Faculty of Management and Economics, Islamic Azad University Science and Research branch, Tehran, Iran, ORCID: 0000-0002-5973-8208 Kamran Haj Nabi: Ph.D in Economics, Faculty of Management and Economics, Islamic Azad University Science and Research branch, Tehran, Iran, ORCID: 0000-0003-1227-7106   Abstract Inrtoduction: Macroeconomic instability, exchange rate volatility, high inflation and consequently rising food price have been critical issues in recent years in Iran's economy. Policy inefficiencies, policy inconsistency, and food price fluctuations have affected vulnerable households and low-income groups and increased food poverty, undernourishment and malnutrition. The study of income and price elasticities of food items, especially in different income groups, provides valuable information for policy making. Method: This research, using the approach of the almost ideal demand system, studies the elasticity of food items in the household consumption budget for 2016 and 2018 and compares different income groups. The household income and expenditure from raw household survey data for the years 2016 and 2018. Due to the heterogeneous impact of price changes on demand in different income groups, the study was conducted on different income quantiles. In this respect, we focused on meat, bread, and dairy item. Findings: Results show that bread is identified as an inelastic good and dairy and meat as elastic goods for low-income groups. The results of quantile analysis show that in 2018, bread was a Giffen good for the first quantile and necessary good for the third and the fifth. Discussion: The results indicate that the consumption of animal protein and dairy products is highly sensitive to the price of these goods. An increase in the price of these goods will limit the consumption of these micronutrients in the household food basket or possibly eliminate it in the low-income groups.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Income elasticity of demand, Price elasticity of demand, Almost Ideal Demand System, Income quantile.

نویسندگان مقاله زینب واعظ مهدوی | zeinab vaez mahdavi
Islamic Azad University Science and Research branch
دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

حسین راغفر | hosein raghfar
Alzahra University
دانشگاه الزهرا (س)

کریم امامی جزه | karim emami
Islamic Azad University Science and Research branch
دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

کامران حاجی نبی | kamran haji nabi
Islamic Azad University Science and Research branch



نشانی اینترنتی http://refahj.uswr.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3848-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده فقر و نابرابری
نوع مقاله منتشر شده اصیل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات