|
مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، جلد ۱۶، شماره ۱۰، صفحات ۰-۰
|
|
|
عنوان فارسی |
بررسی خواص آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره اتانولی بهلیمو (.Lippia citrodora L) |
|
چکیده فارسی مقاله |
زمینه و هدف: مواد نگهدارنده شیمیایی معمولاً برای جلوگیری از فساد مواد غذایی و عوامل مسمومیتزا استفاده میشوند. علیرغم افزایش ماندگاری مواد غذایی، این ترکیبات میتوانند دارای اثرات مضری باشند. باقیماندههای ترکیبات شیمیایی در غذاها موجب افزایش مقاومت میکروبی میشوند. هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی خاصیت آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره اتانولی بهلیمو بر برخی از باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی بود. روش بررسی: در این مطالعه تجربی از روش خیساندن و حلال اتانول جهت عمل عصارهگیری استفاده شد. محتوای فنول و فلاونوئیدی عصاره اتانولی بهلیمو اندازهگیری شد. ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ آنتیاکسیدانی ﻏﻠﻈﺖﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻋﺼﺎره ﺑﺎ آزﻣﻮن ﻣﻬﺎر رادیﮑﺎلﻫﺎی آزاد دی ﻓﻨﯿﻞ ﭘﯿﮑﺮیﻞ ﻫﯿﺪرازیﻞ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ و ﺑﺎ آﻧﺘﯽاﮐﺴﯿﺪان ﺳﻨﺘﺰی ﺑﻮﺗﯿﻞ ﻫﯿﺪروﮐﺴﯽ آنیزول مقایسه شد. اثر ضدمیکروبی عصاره بهلیمو روی باکتریهای استافیلوکوک اورئوس، لیستریا اینوکوا، باسیلوس سرئوس، اشرشیاکلی، سودوموناس آئروژینوزا و سالمونلا تیفیموریوم به روشهای دیسک دیفیوژن، چاهک در آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی تعیین شد. دادههای آزمایش با استفاده از آنالیز واریانس با نرم افزار SPSS ویرایش 20 تجزیه و تحلیل شدند و مقایسه میانگینها به روش آزمون آماری چند دامنهای دانکن انجام شد. یافتهها: مقدار فنول و فلاونوئید اندازهگیری شده عصاره اتانولی بهلیمو به ترتیب برابر 35/0±47/96 میلیگرم اسید گالیک در گرم عصاره و 42/0±07/31 میلیگرم کوئرستین در هر گرم عصاره بود. میزان IC50 عصاره این گیاه 76/0±79/11 میکروگرم بر میلیلیتر تعیین شد، در حالی که این پارامتر برای آنتیاکسیدان ﺑﻮﺗﯿﻞ ﻫﯿﺪروﮐﺴﯽ آنیزول 29/0±16/10 میکروگرم بر میلیلیتر بود. در هر دو روش دیسک دیفیوژن و چاهک در آگار، با افزایش غلظت عصاره بهلیمو قطر هاله عدم رشد افزایش یافت. عصاره اتانولی بهلیمو در غلظت 5/12 میلیگرم بر میلیلیتر هیچ اثر مهاری بر رشد باکتریهای گرم منفی نداشت. در هر دو روش مورد بررسی عصاره بهلیمو بیشترین تاثیر را بر باکتری استافیلوکوک اورئوس داشت. محدوده حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره اتانولی این گیاه بین 128-8 میلیگرم بر میلیلیتر بسته به نوع باکتری (گرم مثبت یا گرم منفی) متفاوت بود. نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که عصاره اتانولی گیاه بهلیمو دارای اثر ضدمیکروبی قویتری بر باکتریهای گرم مثبت بود. لذا میتوان از عصاره بهلیمو در صنایع غذایی و دارویـی به عنوان یک مادهی طبیعی ضدمیکروبی استفاده نمود. با توجه به نتایج حاصل و افـزایش روز افـزون مقاومـت بـاکتریهـا نـسبت بـه آنتـیبیوتیـکهـای شیمیایی، پیشنهاد میگردد با مطالعات بیشتر روی ترکیبات ضدمیکروبی این گیاه، امکان استفاده از آنها برای درمان برخی از عفونتها فراهم گردد. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
بهلیمو، عصاره اتانولی، فعالیت آنتیاکسیدانی، عوامل ضد باکتریایی |
|
عنوان انگلیسی |
Investigation of Antioxidant and Antimicrobial Properties of Ethanolic Extract of Lemon Verbena (Lippia citrodora L.) |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Background and Objectives: Chemical preservatives are usually added to food to prevent food spoilage and food poisoning pathogens. Despite the increased shelf-life of food and the prevention of an outbreak of food-borne diseases, these compounds have detrimental effects, such as human health hazards of the chemical applications, chemical residues in food & feed chains and acquisition of microbial resistance to the used chemicals. Because of such concerns, the necessity to find a potentially effective, healthy safer and natural alternative preservative is increased. Natural products provide unlimited opportunities for novel and suitable additives. The main objective of this study was to evaluate the antioxidant and antimicrobial activities of ethanolic extract of lemon verbena (Lippia citrodora L.) against some gram positive and gram negative bacteria. Methods: This experimental study was conducted in 2019 at Nahavand University. Maceration method and solvent of ethanol used for extraction. Total phenolic and flavonoid contents of the ethanolic extract of lemon verbena were measured. Antioxidant activity of different concentration of extract were assessed by diphenyl picrylhydrazyl radical-scavenging activity and compared with synthetic antioxidant butylated hydroxyl anisole (BHA). Antibacterial effects of lemon verbena on pathogenic bacteria such as Staphylococcus aureus, Listeria innocua, Bacillus cereus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and Salmonella typhimurium was determined by disk diffusion and well diffusion agar, minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) methods. Experimental data were analyzed using ANOVA by the SPSS version 20 software and mean comparison were done using Duncan's multiple range test. Results: The phenolic and flavonoid content of ethanolic extract were 96.47±0.35 mg galic acid/g extract and 31.07±42 mg quercetin/g extract, respectively. The half maximal inhibitory concentration (IC50) of lemon verbena extract was 11.79±0.76 μg/ml, while this parameter for BHA 10.16±0.29 μg/ml. In disk diffusion and well diffusion agar method with increasing the concentration of extract, the inhibition zone diameter increased. The ethanolic extract of lemon verbena at the concentration of 12.5 mg/ml has no inhibitory effect on gram negative bacteria growth. The MIC of lemon verbena ethanolic extract ranged from 8 to 128 mg/ml, depending on the type of bacteria (gram positive or gram negative). Conclusion: These findings showed that ethanolic extract of lemon verbena has antimicrobial effects on gram positive bacteria. Therefore, lemon verbena extract can be used in the food and pharmaceutical industries as a natural antimicrobial agent. According to the result of this study and increasing resistance of bacteria to chemical antibiotics, it is recommended that more studies on this plant and antibacterial compounds are needed for treating infections. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Lemon verbena, Ethanolic extract, Antioxidant activity, Antibacterial agents |
|
نویسندگان مقاله |
زهرا ایزدی | Zahra Izadi Bu-Ali Sina University دانشگاه بوعلی سینا
ناصر میرازی | Naser Mirazi Bu-Ali Sina University دانشگاه بوعلی سینا
|
|
نشانی اینترنتی |
http://journal.muq.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2091-2&slc_lang=fa&sid=1 |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
میکروب شناسی |
نوع مقاله منتشر شده |
مقاله پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|