مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، جلد ۱۶، شماره ۱۰، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی بررسی خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره اتانولی به‌لیمو (.Lippia citrodora L)
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: مواد نگهدارنده شیمیایی معمولاً برای جلوگیری از فساد مواد غذایی و عوامل مسمومیت­زا استفاده می­شوند. علی­رغم افزایش ماندگاری مواد غذایی، این ترکیبات می­توانند دارای اثرات مضری باشند. باقیمانده­های ترکیبات شیمیایی در غذاها موجب افزایش مقاومت میکروبی می­شوند. هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی خاصیت آنتی­اکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره­­ اتانولی به­لیمو بر برخی از باکتری­های گرم مثبت و گرم منفی بود. روش بررسی: در این مطالعه تجربی از روش خیساندن و حلال اتانول جهت عمل عصاره­گیری استفاده شد. محتوای فنول و فلاونوئیدی عصاره اتانولی به­لیمو اندازه­گیری شد. ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ آنتی­اکسیدانی ﻏﻠﻈﺖ­ﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻋﺼﺎره ﺑﺎ آزﻣﻮن ﻣﻬﺎر رادیﮑﺎلﻫﺎی آزاد دی ﻓﻨﯿﻞ ﭘﯿﮑﺮیﻞ ﻫﯿﺪرازیﻞ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ و ﺑﺎ آﻧﺘﯽ­اﮐﺴﯿﺪان ﺳﻨﺘﺰی ﺑﻮﺗﯿﻞ ﻫﯿﺪروﮐﺴﯽ آنیزول مقایسه شد. اثر ضدمیکروبی عصاره به­لیمو روی باکتری­های استافیلوکوک اورئوس، لیستریا اینوکوا، باسیلوس سرئوس، اشرشیاکلی، سودوموناس آئروژینوزا و سالمونلا تیفی­موریوم به روش­های دیسک دیفیوژن، چاهک در آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی تعیین شد. داده‌های آزمایش با استفاده از آنالیز واریانس با نرم افزار SPSS ویرایش 20 تجزیه و تحلیل شدند و مقایسه میانگین­ها به روش آزمون آماری چند دامنه­ای دانکن انجام شد. یافته­ها: مقدار فنول و فلاونوئید اندازه­گیری شده عصاره اتانولی به­لیمو به ترتیب برابر 35/0±47/96 میلی­گرم اسید گالیک در گرم عصاره و 42/0±07/31 میلی­گرم کوئرستین در هر گرم عصاره بود. میزان IC50 عصاره این گیاه 76/0±79/11 میکروگرم بر میلی­لیتر تعیین شد، در حالی که این پارامتر برای آنتی­اکسیدان ﺑﻮﺗﯿﻞ ﻫﯿﺪروﮐﺴﯽ آنیزول 29/0±16/10 میکروگرم بر میلی­لیتر بود. در هر دو روش دیسک دیفیوژن و چاهک در آگار، با افزایش غلظت عصاره به­لیمو قطر هاله عدم رشد افزایش یافت. عصاره اتانولی به­لیمو در غلظت 5/12 میلی­گرم بر میلی­لیتر هیچ اثر مهاری بر رشد باکتری­های گرم منفی نداشت. در هر دو روش مورد بررسی عصاره به­لیمو بیشترین تاثیر را بر باکتری استافیلوکوک اورئوس داشت.  محدوده حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره اتانولی این گیاه بین 128-8 میلی­گرم بر میلی­لیتر بسته به نوع باکتری (گرم مثبت یا گرم منفی) متفاوت بود. نتیجه ­گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که عصاره اتانولی گیاه به­لیمو دارای اثر ضدمیکروبی قوی­تری بر باکتری­های گرم مثبت بود. لذا می­توان از عصاره به­لیمو در صنایع غذایی و دارویـی به عنوان یک ماده­ی طبیعی ضدمیکروبی استفاده نمود. با توجه به نتایج حاصل و افـزایش روز افـزون مقاومـت بـاکتری­هـا نـسبت بـه آنتـی­بیوتیـک­هـای شیمیایی، پیشنهاد می­گردد با مطالعات بیشتر روی ترکیبات ضدمیکروبی این گیاه، امکان استفاده از آن­ها برای درمان برخی از عفونت­ها فراهم  گردد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله به‌لیمو، عصاره اتانولی، فعالیت آنتی‌اکسیدانی، عوامل ضد باکتریایی

عنوان انگلیسی Investigation of Antioxidant and Antimicrobial Properties of Ethanolic Extract of Lemon Verbena (Lippia citrodora L.)
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: Chemical preservatives are usually added to food to prevent food spoilage and food poisoning pathogens. Despite the increased shelf-life of food and the prevention of an outbreak of food-borne diseases, these compounds have detrimental effects, such as human health hazards of the chemical applications, chemical residues in food & feed chains and acquisition of microbial resistance to the used chemicals. Because of such concerns, the necessity to find a potentially effective, healthy safer and natural alternative preservative is increased. Natural products provide unlimited opportunities for novel and suitable additives. The main objective of this study was to evaluate the antioxidant and antimicrobial activities of ethanolic extract of lemon verbena (Lippia citrodora L.) against some gram positive and gram negative bacteria. Methods: ­This experimental study was conducted in 2019 at Nahavand University. Maceration method and solvent of ethanol used for extraction. Total phenolic and flavonoid contents of the ethanolic extract of lemon verbena were measured. Antioxidant activity of different concentration of extract were assessed by diphenyl picrylhydrazyl radical-scavenging activity and compared with synthetic antioxidant butylated hydroxyl anisole (BHA). Antibacterial effects of lemon verbena on pathogenic bacteria such as Staphylococcus aureus, Listeria innocua, Bacillus cereus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and Salmonella typhimurium was determined by disk diffusion and well diffusion agar, minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) methods. Experimental data were analyzed using ANOVA by the SPSS version 20 software and mean comparison were done using Duncan's multiple range test. Results: The phenolic and flavonoid content of ethanolic extract were 96.47±0.35 mg galic acid/g extract and 31.07±42 mg quercetin/g extract, respectively. The half maximal inhibitory concentration (IC50) of lemon verbena extract was 11.79±0.76 μg/ml, while this parameter for BHA 10.16±0.29 μg/ml. In disk diffusion and well diffusion agar method with increasing the concentration of extract, the inhibition zone diameter increased. The ethanolic extract of lemon verbena at the concentration of 12.5 mg/ml has no inhibitory effect on gram negative bacteria growth. The MIC of lemon verbena ethanolic extract ranged from 8 to 128 mg/ml, depending on the type of bacteria (gram positive or gram negative). Conclusion: These findings showed that ethanolic extract of lemon verbena has antimicrobial effects on gram positive bacteria. Therefore, lemon verbena extract can be used in the food and pharmaceutical industries as a natural antimicrobial agent. According to the result of this study and increasing resistance of bacteria to chemical antibiotics, it is recommended that more studies on this plant and antibacterial compounds are needed for treating infections.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Lemon verbena, Ethanolic extract, Antioxidant activity, Antibacterial agents

نویسندگان مقاله زهرا ایزدی | Zahra Izadi
Bu-Ali Sina University
دانشگاه بوعلی سینا

ناصر میرازی | Naser Mirazi
Bu-Ali Sina University
دانشگاه بوعلی سینا


نشانی اینترنتی http://journal.muq.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2091-2&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده میکروب شناسی
نوع مقاله منتشر شده مقاله پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات