Iranian Journal of Veterinary Medicine، جلد ۱۸، شماره ۱، صفحات ۷۹-۸۶

عنوان فارسی افزودن ال-کارنیتین به رقیق‌کننده باعث محافظت از اسپرم قوچ در فرایند سردسازی می‌شود
چکیده فارسی مقاله زمینه: ذخیره سرمایی اسپرم، متابولیسم اسپرم را کاهش می‌دهد، درحالی‌که قابلیت باروری و زنده‌مانی اسپرم حفظ می‌شود. محققان تلاش بسیاری کرده‌اند تا بتوانند اسپرم را بیش از 24 ساعت زنده نگه دارند. به‌علت ویژگی‌های خاص اسپرم نشخوارکنندگان کوچک، فرایندسردسازی توانایی باروری را در این گونه‌ها کاهش می‌دهد.
هدف: در این مطالعه اثر افزودن ال-کارنیتین به محیط سردسازی بر کیفیت اسپرم قوچ طی فرایند ذخیره سرمایی در دمای 4 درجه سانتی‌گراد ارزیابی شده است. 
روش کار: نمونه‌های اسپرم پس از جمع‌آوری و رقیق‌سازی به 4 قسمت تقسیم شدند و مقادیر 0، 1، 5 و 10 میلی‌مولار ال-کارنیتین دریافت کردند. سپس نمونه‌ها در دمای 4 درجه سانتی‌گراد سرد و طی 48 ساعت ذخیره شدند. تحرک کلی و پیشرونده، زنده‌مانی، پراکسیداسیون لیپیدها، سلامت غشا و فعالیت میتوکندری در زمان‌های 0، 24 و 48 ساعت ذخیره سرمایی مورد ارزیابی قرار گرفتند.
نتایج: نتایج نشان داد تیمارهای مختلف بر کیفیت نمونه‌های اسپرم در زمان صفر نگهداری خنک‌کننده، تأثیری نداشتند (P>0/05). در زمان‌های 24 و 48 ساعت از ذخیره سرمایی، تیمار 5 میلی‌مولار ال-کارنیتین مقادیر بالاتر (P≤0/05) تحرک کلی و پیشرونده، زنده‌مانی، سلامت غشا و فعالیت میتوکندری را نسبت به سایر گروه‌ها نشان داد. همچنین تیمار 5 میلی مولار ال-کارنیتین موجب پراکسیداسیون لیپیدی کمتر (P≤0/05) در زمان‌های 24 و 48 ساعت از ذخیره سرمایی نسبت به سایر گروه‌ها شد. 
نتیجه‌گیری نهایی: درنتیجه استفاده از 5 میلی‌مولار ال-کارنیتین در محیط دخیره سرمایی اسپرم بز می‌تواند راهی مناسب برای محافظت از اسپرم بز در هنگام 24 و 48 ساعت سردسازی در مقابل آسیب‌های ساختاری و عملکردی طی ذخیره سرمایی باشد. 

کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Supplementation of Cooling Extender With L-carnitine and Preserving Ram’s Sperm During Chilling Storage
چکیده انگلیسی مقاله Background: Sperm preservation at a cool temperature reduces sperm metabolism while preserving its viability and reproductive ability. Researchers have sought to extend semen preservation effectiveness for more than 24 hours. Due to the particular physiological characteristics of small ruminant spermatozoa, the cooling procedure decreases its reproductive ability. 
Objectives: This study aimed to determine the effect of adding L-carnitine (LC) to the cooling extender on the quality of the ram’s sperm following cooling preservation at 4°C.
Methods: The collected sperm samples were diluted and divided into 4 groups with varying doses of LC supplementation (0, 1, 5, and 10 mM). The samples were kept at 4°C for up to 48 hours. At 0, 24, and 48 hours of cooling, the sperms’ total motility, progressive motility, viability, lipid peroxidation, membrane integrity, and mitochondrial activity were assessed. 
Results: The results showed that different treatments did not affect the quality of semen samples at time 0 of cooling storage (P>0.05). Cooling medium supplemented with 5 mM LC demonstrated improved total motility, progressive motility, viability, membrane integrity, and mitochondrial activity compared to the other groups after 24 and 48 hours of cooling (P≤0.05). Furthermore, after 24 and 48 hours of storage, 5 mM LC produced less lipid peroxidation (P≤0.05) than the other treatments.
Conclusion: In conclusion, reinforcing ram’s cooling storage medium with 5 mM LC protects ram semen samples against cold-induced structural and functional impairment throughout 24- and 48-h storage.

کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله chilling, l-carnitine, ram, quality evaluation, Sperm

نویسندگان مقاله Mokhtar Mohajer |
Animal Science Research Institute of Iran (ASRI), Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.

Navid Dadashpour Davachi |
Department of Research, Breeding and Production of Laboratory Animals, Razi Vaccine and Serum Research Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.

Reza Masoudi |
Animal Science Research Institute of Iran (ASRI), Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.

Nader Asadzadeh |
Animal Science Research Institute of Iran (ASRI), Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.


نشانی اینترنتی https://ijvm.ut.ac.ir/article_90359_25f1632d59af997d644888d90fb90128.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات