چکیده فارسی مقاله |
مقدّمه: سرطان بیماریای است که درنتیجه تقسیم غیرقابلکنترل سلولها، تحتتأثیر عوامل ژنتیکی و محیطی به وجود میآید. با توجه به اینکه داروهای شیمیدرمانی سنتتیک هستند و عوارضجانبی بسیار زیادی برای بیماران دارند، بسیاری از پژوهشگران استفاده از عصارههای طبیعی که از گیاهان استخراج میشوند را پیشنهاد میکنند. در این زمینه گیاه کنگر Gundelia tournefortii L با خاصیت بالای آنتیاکسیدانی و آنتیتوموری موردتوجه قرار گرفته است. هدف از این تحقیق بررسی مقایسهای خصوصیات فیزیولوژیکی و ضدّسرطانی گیاه کنگر از سه منطقه جوانرود کرمانشاه (قوریقلعه، خانمآباد و نهراب) بر سلولهای سرطانی 60HL- است. مواد و روشها: در این مطالعه، ویژگیهای مختلف خاک و خصوصیات فیزیولوژیکی گیاه کنگر موردمطالعه قرار گرفت. سپس از ساقه گیاه عصارهگیری انجام گرفت و اثر عصاره با غلظتهای مختلف روی سلولهای سرطانی بررسی شد. نتایج نشان داد pH، EC، کلسیم، منیزیوم، سدیم و پتاسیم در مناطق موردمقایسه متغیّر بودند. همچنین، میزان کلروفیل a و b و کاروتنوئید در سه منطقه اختلاف معنیداری داشت، اما آنتوسیانین، قندها و فنل تغییرات معنیداری نشان ندادند. درمورد تأثیر عصاره کنگر بر سلولهای سرطانی، نتایج نشان داد که عصاره گیاهی کنگرِ استخراجشده از مناطق قوریقلعه و خانمآباد در مقایسه با عصاره استخراجشده از منطقه نهراب اثر قویتری بر کشته شدن سلولهای سرطانی دارد. درحالیکه عصاره گیاهی بهدستآمده از منطقه قوریقلعه و خانمآباد تفاوت معنیداری با همدیگر نداشتند. نتیجه گیری: به نظر میرسد ترکیبات ضدّسرطانی در گیاه کنگر منطقه قوریقلعه و خانمآباد بیشتر از منطقه نهراب باشد. |
چکیده انگلیسی مقاله |
Introduction: Cancer is a disease that occurs due to uncontrollable cell division under the influence of genetic and environmental factors. Nowadays, various methods of chemotherapy and radiotherapy are used for treating different types of cancer, but they come with significant drawbacks. Since chemotherapeutic drugs are synthetic and have numerous side effects for patients, many researchers propose the use of natural extracts derived from plants. The present study aimed to conduct a comparative examination of the physiological and anticancer properties of Gundelia tournefortii L. plants harvested from three regions in Javanroud, Kermanshah (Iran) on HL-60 cancer cells. Material and Methods: In the present study, information related to geographical location, annual precipitation, and weather characteristics was collected. Additionally, soil characteristics and physiological properties of plants were investigated. Then, an extract was made from the stem of the plant, and the effect of the extract with different concentrations on HL-60 cancer cells was studied using an MTT assay. Results: The results indicated that pH, EC, Ca, Mg, Na, and K were variable in the compared areas. Moreover, the amounts of chlorophyll A, Chlorophyll B, and carotenoid significantly differed in the three regions. However, anthocyanin, sugars, and phenol did not show considerable changes. Regarding the effect of plant extract on cancer cells, the results indicated that the plant extract extracted from the Ghori Qala and Khanumabad regions has a more substantial effect on killing cancer cells compared to the plant extract extracted from the Nahrab region. Conclusion: It seems that there are more anti-cancer compounds in the Ghori Qala and Khanumabad plants than in the Nahrab area. |
نویسندگان مقاله |
یسری صدیقی | Yosra Sedighi Master of Plant Physiology, Malayer University, Malayer, Iran کارشناسارشد رشته فیزیولوژی گیاهی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران
مریم رحیمی | Maryam Rahimi Assistant Professor of Developmental Cells, Department of Biology, Faculty of Sciences, Malayer University, Malayer, Iran استادیار سلولی تکوینی گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران
معصومه ملکی | Masoumeh Maleki Assistant Professor of Plant Physiology, Department of Biology, Faculty of Sciences, Malayer University, Malayer, Iran استادیار فیزیولوژی گیاهی گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران
|