مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، جلد ۷، شماره ۵، صفحات ۶۰-۶۵

عنوان فارسی بررسی میزان آلودگی گوشت قرمز ،گوشت مرغ و تخم‌مرغ‌های صنعتی و محلی به گونه‌های سالمونلا در شهرستان تالش و ارزیابی الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی در آنها
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: گوشت قرمز، گوشت مرغ و تخم‌مرغ، نقش بسیار مهمی در تأمین پروتئین رژیم غذای بشر ایفا می‌کند. یکی از عواملی که سلامت فرآورده‌های غذایی پروتئینی را به مخاطره می‌اندازد، باکتری‌های خانواده آنتروباکتریاسه، به‌ویژه سالمونلا است. این مطالعه با هدف بررسی تعیین آلودگی این مواد غذایی به گونه‌های سالمونلاها و ارزیابی الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی در آنها صورت گرفت. روش بررسی: در این مطالعه توصیفی - مقطعی، گوشت مرغ و تخم‌مرغ‌های محلی و صنعتی هرکدام به تعداد 100 نمونه و گوشت قرمز (گاو و گوسفند) به تعداد 150 نمونه به روش نمونه‌برداری تصادفی در شهرستان تالش جمع‌آوری شد و از نظر آلودگی سالمونلایی مورد بررسی قرار گرفت. جهت تشخیص قطعی از آزمایشهای بیوشیمیایی و آنتی‌سرم‌های مربوطه در تست‌های آگلوتیناسیون استفاده گردید. داده‌ها با استفاده از آزمون کای‌دو تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی‌داری اختلاف‌ها، 05/0p< در نظر گرفته شد. یافته‌ها: در مواد درون تخم‌مرغ‌های صنعتی و محلی هیچ باکتری مشاهده نشد، ولی از سطح پوسته تخم‌مرغ‌های صنعتی، 19 مورد (19%)؛ تخم‌مرغ‌های محلی، 4 مورد (4%)؛ گوشت مرغ صنعتی، 21 مورد (21%)؛ گوشت مرغ محلی، 5 مورد ( 5%) و گوشت قرمز، 5 مورد (3/3%) ایزوله‌های سالمونلا جداسازی شد. از لحاظ مقاومت آنتی‌بیوتیکی در باکتری‌های ایزوله‌شده، بیشترین مقاومت نسبت به اریترومایسین، نالیدیکسیک اسید و سولفامتاکسازول و بیشترین حساسیت نسبت به سیپروفلوکساسین، سفالکسین و جنتامایسین مشاهده گردید. نتیجه‌گیری: براساس نتایج به‌ دست آمده، توجه به بهداشت مواد غذایی جهت پیشگیری از عفونت‌های غذایی از اهمیت به‌سزایی برخوردار است. همچنین جهت جلوگیری از گسترش سویه‌های مقاوم، بایستی از استفاده بی‌رویه آنتی‌بیوتیک‌ها در مرغداری‌ها و صنایع پرورش گوشت خودداری گردد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Evaluation of the Level of Contamination with Salmonella spp. in Red Meat, Chicken, and Domestic and Industrial Eggs Produced in Talesh City and Assessment of Their Antibiotic Resistance Pattern, Iran
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: Red meat, chicken meat and egg play a crucial role in supplying human dietary protein. Bacteria of enterobacteriaceae family, particularly Salmonella spp. Are one of the factors that endanger the health of protein food product. This study was undertaken aimed at determining the contamination level of these foodstuffs with Salmonella spp. and then evaluating their antibiotic resistance pattern. Methods: In this descriptive-cross sectional study, chicken, domestic eggs, and industrial eggs, each of them 100 samples, and 150 samples of red meats (beef and lamb) were collected through random sampling in Talesh city, and were assessed for contamination with Salmonella. For a definitive identification, biochemical assays as well as agglutination tests with related antisera were used. Data were analyzed using chi-square test. The significance level of differences was considered p< 0.05. Results: No bacteria were observed in the inner content of the domestic and industrial eggs. However 19 (19%) Salmonella isolates were obtained from the outer surface of industrial eggs shell, 4 (4%) from domestic eggs, 21 (21%) from industrial chicken, 5 (5%) from domestic chicken, and 5 (3.3%) from red meat. In terms of antibiotic resistance in isolated bacteria, the highest resistance was seen against erythromycin, nalidixic acid, and sulfamethoxazole, and the most susceptibility was for ciprofloxacin, cephalexin, and gentamicin. Conclusion: Based on the obtained results, attention to healthiness of foodstuffs is of particular importance for prevention of food-borne infections. Also, in order to prevent the appearance of resistant strains, indiscriminate use of antibiotics should be avoided in poultry and livestock industries.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله نور امیرمظفری | noor amirmozaffari
iran university of medical sciences,
دانشگاه علوم پزشکی ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی ایران (Iran university of medical sciences)

زینب رحمانی | zeinab rahmani
islamic azad university, lahijan branch
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد لاهیجان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی لاهیجان (Islamic azad university of lahijan)

خسرو عیسی زاده | khosro iesazadeh
islamic azad university, lahijan branch
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد لاهیجان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی لاهیجان (Islamic azad university of lahijan)


نشانی اینترنتی http://journal.muq.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-496&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده مقاله پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات