مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، جلد ۷، شماره ۲، صفحات ۷-۱۶

عنوان فارسی کاربرد جاذب خاکستر استخوان در تصفیه آبهای آلوده با کروم شش‌ظرفیتی
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: کروم یکی از مهم‌ترین فلزات سنگین است که مقادیر بالای آن در آب آشامیدنی باعث اثرات سوءبهداشتی متعدد می‌شود. این مطالعه با هدف تعیین تأثیر غلظت اولیه کروم شش ظرفیتی، دوز جاذب، زمان تماس و pH در جذب آلاینده انجام شد. روش بررسی: خاکستر استخوان با استفاده از کوره الکتریکی در دمای ° C 450 و زمان 2 ساعت تهیه شد. دانه‌بندی جاذب با الک‌های استاندارد ASTM در محدوده mm1-5/0انجام گرفت. مشخصات ساختاری خاکستر استخوان و سطح وی‍ژه آن با روش‌های متداول تعیین شد. غلظت کروم نمونه‌ها با روش نورسنجی در طول موج nm‌540 اندازه‌گیری شد. ایزوترم جذب کروم در خاکستر استخوان با استفاده از معادلات مدل‌های جذب Freundlich، Langmuir و Tamkin مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها: خاکستر استخوان اغلب از هیدروکسی آپاتیت کلسیم تشکیل ‌شده که میزان سطح ویژه آن m 2 /g100 است. در این بررسی جذب در مدت زمان 120 دقیقه به تعادل رسید، و افزایش دوز جاذب تا حدود g7/0 منجر به افزایش میزان جذب کروم شد، اما مقادیر بالاتر تأثیری در راندمان جذب نداشت. نتایج نشان داد جذب کروم در محدوده اسیدی (3pH=) بهتر انجام می‌گیرد. ایزوترم جذب کروم در خاکستر استخوان از مدل‌های Langmuir و Tamkin تبعیت می‌کند، و در این بررسی حداکثر جذب و ضریب بدون بعد (R L ) براساس مدل Langmuir به ترتیب معادل ‌mg/g025/2 و 15/0 تعیین شد که نشان‌دهنده جذب مناسب کروم توسط خاکستر استخوان بود. نتیجه‌گیری: خاکستر استخوان یک جاذب ارزان است که با توجه به خصوصیات سطحی می‌تواند در جذب کروم مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله خاکستر استخوان، جذب، کروم، تصفیه آب،

عنوان انگلیسی Application of Bone Char as an Adsorbent for Purification of Water Contaminated with Hexavalent Chromium
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: Chromium is one of the most important heavy metals, which its high levels in drinking water lead to several health adverse effects. This study was performed aiming at determining the effects of primary concentration of six-valent chromium, adsorbent dosage, contact time, and pH on the adsorption of chromium from water on bone char. Methods: Bone char was prepared using electric furnace at 450 ° C for 2 h. Pulverizing of bone char was carried out by standard ASTM sieves with the range of 0.5-1 mm. The structural characteristics and specific surface area were determined through conventional methods. The samples' chromium concentration was measured at a wavelength of 450 nm. Adsorption isotherm of chromium was assessed by Freundlich, Langmuir, and Temkin adsorption equation models. Results: The main component of Bone char is calcium hydroxylapatite with surface area of 100m 2 /g. In this study, adsorption reached the equilibrium at lapse of 120 min, and the increase of adsorbent dose up to 0.7g/100ml leaded to increase in the chromium adsorption. However, higher level had no effect on adsorption efficiency. The results showed optimum adsorption took place better in acidic range of pH (pH=3). Adsorption isotherm of chromium on bone char follows the Langmuir and Temkin models, and the maximum adsorption capacity the dimensionless coefficient (R L ) were 2.025 mg/g and 0.15, respectively which indicates that an appropriate adsorption of chromium on bone char. Conclusion: Bone char is an inexpensive adsorbent, which can be used for adsorption of chromium from water based on surface properties.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Bone Char,Adsorption,Chromium,Water Purification

نویسندگان مقاله قادر غنی زاده | ghader ghanizadeh
baqiyatallah university of medical sciences
دانشگاه علوم پزشکی بقیه ا.. عج
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (Baqiyatallah university of medical sciences)

محمدتقی قانعیان | mohammad taghi ghaneian
yazd university of medical sciences,
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد (Shahid sadooghi university of medical sciences)

قربان عسگری | ghorban asgari
hamadan university of medical sciences
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی همدان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی همدان (Hamadan university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://journal.muq.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-233&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده مقاله پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات