مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، جلد ۲، شماره ۴، صفحات ۵۱-۵۸

عنوان فارسی بررسی شاخص‌های بهداشت محیطی هتل‌ها و مهمان‌سراهای شهر مقدس قم در سال ۱۳۸۵
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف صنعت گردش‌گری یکی از سه صنعت برتر جهان با رشد سالیانه 4 درصدی می‌باشد. شهر قم، باحدود 17 میلیون نفر زایر در سال 1384، دومین مرکز زیارتی کشور، بوده است. این تحقیق با هدف تعیین شاخص‌های بهداشت محیطی مراکز اقامتی شهر قم، در سال 1385 انجام شد. روش بررسی این مطالعه، به صورت توصیفی- مقطعی انجام شد. برای تعیین شاخص‌های بهداشت محیطی اماکن با توجه به فرم بررسی قانون مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، چک لیستی شامل 73 پرسش تهیه شد و از طریق مصاحبه حضوری و بازدید از کلیه اماکن اقامتی شهر قم شامل 56 مکان، تکمیل گردید و پس از ارزش‌گذاری (نمره پرسشنامه بالای 80 در گروه در معیار بهداشتی، نمره در معیار بهسازی و نمره پرسشنامه زیر 40، در معیار نامطلوب) مکان‌ها دسته‌بندی شدند و داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی شامل آزمون‌های کای اسکور و فیشر تجزیه و تحلیل گردید. 05/0P< معنی‌دار تلقی شد. یافته‌ها 5/35% اماکن مورد بررسی دارای شرایط بهداشتی، 8/54% دارای معیار بهسازی و 7/9% در معیار نامطلوب قرار داشتند و هرچه میزان تحصیلات مسئول فنی اقامت‌گاه بالاتر بود، درصد بیشتری از کارکنان دارای کارت بهداشتی معتبر بودند (042/0P<). نتیجه‌گیری بهداشت محیط هتل‌ها و مهمان‌سراهای شهر قم در وضعیت نسبتاً مطلوب قرار داشت. با توجه به محل استقرار اقامت‌گاهی با معیار نامطلوب، مشخص شد، بیشتر این اماکن در بافت فرسوده اطراف حرم حضرت معصومه (س) قرارگرفته‌اند، که به دلیل قدمت و فرسودگی زیاد، عملاً بازسازی آن‌ها غیراقتصادی می‌باشد. هم‌چنین با وجود درصد بالای اماکن با وضعیت بهسازی توصیه می‌شود، حتی‌المقدور شرایط بهبود وضعیت بهداشتی با آموزش و نظارت بیشتر برای این اماکن فراهم آید. 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله بهداشت محیط، محیط زیست و بهداشت همگانی، هتل، مهمان‌سرا، قم

عنوان انگلیسی Evaluation of the Environmental Health Conditions of Qom Hotels & Inns in 2007
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives Tourism is one of the three major global industries with 4 percent annual economic growth. Qom with roughly 17 million tourists in 2005 was the second religious tourism center in Iran. This study was designed to determine the environmental health criteria of Qom hotels and inns in 2007. Methods This descriptive - cross sectional study was carried out based on a standard check list of substance of edible, drinkable, cosmetic and hygienic products law from ministry of health and medical sciences. The checklist included 73 questions which were completed by face to face interviews and sanitary inspections. After analyzing the results of each residential center, the questionnaires were classified into three categories: hygienic (over 80 score), sanitary (40-79) and unacceptable centers (less than 40). The data were presented and analyzed by descriptive and analytical statistical methods such as X 2 and Fisher exact test. Results The percentages of hygienic, sanitary and unacceptable conditions of hotels and inns were 35.5, 54.8 and 9.7, respectively. There was a direct relationship between academic degree of residential managers and the validity of employees health card (P=0.042) Conclusion Based on this the research, the environmental status of Qom hotels and inns was in relatively desirable conditions. Residential places with unacceptable condition were almost located in the old region of the city (e.g. around the Holly Shrine). Due to the structural failures, architectural problems and tremendous cost for repairs, it’s better that their activities be stopped and banned by government. With regard to the high percentage of hotels with sanitary conditions, at least improvements in health conditions accompanied by training and supervision are recommended. 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله بابک فرزین نیا | b farzinnia
qom university of medical sciences
دانشگاه علوم پزشکی قم
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی قم (Qom university of medical sciences)

محمد خزایی | m khazaei
qom university of medical sciences
دانشگاه علوم پزشکی قم
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی قم (Qom university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://journal.muq.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-281&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده مقاله پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات