نشریه پرستاری ایران، جلد ۲۴، شماره ۷۳، صفحات ۳۶-۴۶

عنوان فارسی وضعیت تغذیه مادران باردار به تفکیک گروههای غذایی و عوامل مرتبط با آن
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: تغذیه مادران در طول بارداری عامل کلیدی در تضمین سلامت مادر و کودک است. دریافت انواع مواد غذایی به میزان مناسب جهت تامین نیازهای مادر و جنین ضروری است. هدف از این پژوهش تعیین وضعیت تغذیه مادران باردار به تفکیک گروه‌های غذایی و عوامل مرتبط با آن بود. روش بررسی : مطالعه حاضر از نوع توصیفی بود و به روش مقطعی انجام شد. گروه هدف 1036 مادر باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر قم بود که به روش سهمیه‌ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بسامد خوراک 24 ساعته بود. کفایت دریافت گروههای غذایی با استفاده از شاخص [100 ´ (تعداد واحد مصرف شده تقسیم بر تعداد واحد توصیه شده)] محاسبه شد. مقادیر کمتر از 80، 100-80 و بالای 100 به ترتیب کمتر، برابر و بیشتر از نیاز روزانه در نظر گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 5/11 با روشهای آمار توصیفی و آزمون مربع کای صورت گرفت. یافته‌ها : در (3/65 درصد) مادران باردار مصرف نان و غلات، در(7/45 درصد) دریافت گوشت و حبوبات، تخم مرغ، مغزها، در(5/68 درصد ) مصرف شیر و لبنیات و در(4/57 درصد) آنان مصرف مواد متفرقه کمتر از میزان سفارش شده بود.استفاده از میوه ها و سبزیجات در 8/65 درصد مادران بالاتر از میزان مورد نیاز روزانه بود. مصرف میوه و سبزیجات در سه ماه دوم بارداری (01/0= p ) بالاتر بود. بین دریافت گوشت و حبوبات، شیر و لبنیات و میوه ها و سبزیجات با شغل و سطح تحصیلات رابطه معنی دار وجود داشت(05/0 > p ). نتیجه گیری کلی : آموزش و حمایت مادران باردار برای دریافت کافی مواد غذایی خصوصاً در گروههای شاغل و خانواده های کم درآمد ضروری است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله تغذیه، بارداری، هرم غذایی، گروه غذایی

عنوان انگلیسی Dietary Food Intake of Pregnant Women Based on Food Guide Pyramid and Its Related Factors
چکیده انگلیسی مقاله Background & Aims: Women’s nutrition during their pregnancy is considered as the key factor in mother and fetus health. Adequate nutrients of different types are required to meet the increased demands of mother and the developing fetus. This study aims to determine the nutritional status of pregnant women considering different food groups and its related factors. Material & Methods: In this cross sectional study 1036 pregnant woman were selected from health centers of urban areas in Qom by quota sampling. Personal interviews using the questionnaire method, 24h dietary recall were used to elicit data. Efficiency of food groups was Calculated by [(reported dietary intake – Predicted dietary requirement)/100]. Food consumption was compared with food guide pyramid. Results: Consumption of bread and cereal (%65.3), meat, egg, nuts and legume (%45.7), milk and milk products (%57.4) was lower than recommended values. Fruits and vegetables were consumed more than daily requirements for pregnant women (%65.8). Consumption of fruits and vegetables was higher in the second trimester of pregnancy (p=0.01). Significant association was found between consumption of meat, legume, milk, milk products, fruits and vegetables and mothers occupation and their educational level (p< 0.05). Discussion : Nutritional education and support for pregnant women especially, low income and employed groups are recommended.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Pregnancy, Nutrition, Food group, Food Guide Pyramid

نویسندگان مقاله زهرا عابدینی | abedini z
senior lecturer, nursing dept. school of nursing and midwifery of qom university of medical sciences, qom, iran corresponding author tell 0251-7704233 email abedini1354@yahoo.com
مربی گروه پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران مولف مسئول شماره تماس 7704233-0251
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی قم (Qom university of medical sciences)

هدی احمری طهران | ahmari tehran h
دانشگاه علوم پزشکی قم

مینا گایینی | gaini m
دانشگاه علوم پزشکی قم

اشرف خرمی راد | khorami rad a
دانشگاه علوم پزشکی قم


نشانی اینترنتی http://ijn.iums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-482-5&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده nursing|
نوع مقاله منتشر شده 1
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات