مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، جلد ۱۲، شماره ۵، صفحات ۵۳-۶۱

عنوان فارسی ارتباط شاخص غذای سالم تغییریافته AHEI-۲۰۱۰)) با وضعیت چاقی، غلظت سرمی ۲۵ هیدروکسی ویتامین D و hs-CRP در سالمندان شهر تهران
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: چاقی یک معضل نگران‌کننده در عصر حاضر و عامل بسیاری از بیماری‌های غیرواگیر مزمن است. عوامل متعدد تغذیه‌ای و غیر‌تغذیه‌ای در بروز این بحران سلامتی دخیل هستند. یکی از عوامل مهم غذایی، کیفیت رژیم غذایی افراد است. در این مطالعه ارتباط بین شاخص غذای سالم تغییریافته (AHEI-2010) با چاقی، ویتامین D3 و CRP در سالمندان بررسی گردید. روش بررسی: این مطالعه به روش مقطعی (توصیفی - تحلیلی)) بر روی 190 سالمند مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تهران به روش خوشه‌ای انجام گرفت. دریافت‌های غذایی از طریق پرسشنامه بسامد خوراک جمع‌آوری شد. میزان ویتامین D و hs-CRP با خون ناشتا محاسبه و متغیرهای وزن، قد و دور کمر اندازه‌گیری شدند. در آنالیز نهایی با استفاده از رگرسیون لجستیک، عوامل مخدوشگر کنترل گردید و سطح معنی‌داری، 05/0 در نظر گرفته شد. یافته‌ها: میانگین سنی افراد، 31/67 و میانگین شاخص توده‌بدنی، 89/29  برآورد شد. توزیع افراد از نظر وزن، نمایه توده‌بدنی و دور کمر برحسب شاخص غذای سالم تغییر‌یافته، معنی‌دار نبود. نسبت شانس ابتلا به چاقی شکمی براساس شاخص غذای سالم تغییر‌یافته پس از تعدیل مخدوشگرها، 85/0 OR=برآورد شد که از لحاظ آماری معنی‌دار بود، اما برای نسبت شانس چاقی عمومی، این توزیع معنی‌دار نبود (20/1=p). نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد با افزایش امتیاز شاخص غذایی سالم تغییریافته، نسبت شانس ابتلا به چاقی شکمی کاهش می‌یابد، اما رابطه معنی‌دار آماری بین شاخص غذایی سالم تغییریافته با چاقی عمومی، ویتامین D3 و hs-CRP وجود ندارد.  
کلیدواژه‌های فارسی مقاله غذای سالم، چاقی، دور کمر، چاقی شکمی، سالمندان

عنوان انگلیسی Relationship between Alternative Healthy Eating Index (AHEI-2010) with Obesity Status, Serum Level of 25-Hydroxyvitamin D, hs-CRP in the Elderly of Tehran City, (Iran)
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: Obesity is a worrying problem in the present age and is the cause of many chronic non-communicable diseases. Several nutritional and non-nutritional factors are involved in the emergence of this health crisis. One of the important nutritional factors is the quality of nutrition. In this study, the relationship of the Alternative Healthy Eating Index (AHEI-2010) in relation to obesity, vitamin D3, and CRP, was  investigated in the elderly.    Methods: This descriptive-analytic (cross-sectional) study, was performed on 190 older adults referred to health centers of Tehran University of Medical Sciences using cluster sampling. Food intake was measured by Food Frequency Questionnaire. The level of vitamin D and hs-CRP were calculated in fasting blood, and variables of weight, height, and waist circumference, were measured .In the final analysis with logistic regression, confounding factors, were adjusted and p< 0.05 was considered statistically significant.   Results: The mean age of the subjects, was 67.31 and the mean BMI was estimated to be 29. 89. The distribution of the individuals in terms of weight, body mass index, and waist circumference, was not significant based on AHEI-2010. The odds ratio of abdominal obesity based on AHEI-2010, was estimated to be OR=0.85 after adjusting for confounders, which was not statistically significant, but this distribution was not significant for the odds ratio of general obesity (p=1.20).   Conclusion: The findings of this study revealed that by increasing the score of AHEI-2010, the odds ratio of abdominal obesity decreases, but there is not significant relationship between the AHEI-2010 and general obesity, vitamin D3, and hs-CRP.   :
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله حامد کرد ورکانه | Hamed Kord Varkaneh
Students’ Scientific Research Center, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
مرکز پژوهش‌های دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

جمال رحمانی | Jamal Rahmani
1Students’ Scientific Research Center, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
مرکز پژوهش‌های دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

سمیه فتاحی | Somayeh Fatahi
1Students’ Scientific Research Center, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
مرکز پژوهش‌های دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

سمیه تاجیک | Somayeh Tajik
Students’ Scientific Research Center, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
مرکز پژوهش‌های دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

سکینه شب بیدار | Sakineh Shab Bidar
Department of Community Nutrition, Faculty of Nutritional Sciences & Dietetics, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
گروه تغذیه در جامعه، دانشکده علوم تغذیه و رژیم‌شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.


نشانی اینترنتی http://journal.muq.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-690-8&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/70/article-70-739467.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده مقاله پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات