مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان، جلد ۲۱، شماره ۸۴، صفحات ۱-۱۴

عنوان فارسی الگوی مصرف غذا ومکملهای غذایی در بیماران دچار اسکلروز مولتیپل (MS) پیش و پس از تشخیص و نگرش آنان به نقش این متغیرها در روند بیماری
چکیده فارسی مقاله مقدمه: اسکلروز مولتیپل(MS) یکی از بیماریهای ماده سفید دستگاه عصبی مرکزی با شیوع متغیر در مناطق مختلف است. با توجه به متفاوتبودن عادتهای غذایی در مناطق و فرهنگهای گوناگون، پژوهشها نقش احتمالی تغذیه را به عنوان یکی از عوامل خطر در سبب شناسی و کنترلMS پیشنهاد کردهاند. هدف: تعیین الگوی غذایی قبل و بعد از تشخیص MS و نگرش نسبت به تاثیر آن بر روند بیماری مواد و روشها: دراین مطالعه مقطعی، 166 بیمار دچار MS که در سالهای 1384 و 1385 به انجمن MS تبریز مراجعه کردهبودند با پرسشنامه پیش آزمون شده شامل سه بخش حاوی پرسشهای مربوط به اطلاعات فردی، عادتهای غذایی پیش و پس از تشخیص بیماری، تغییر وزن و اشتها و همچنین تغییر الگوی غذایی پس از بیماری و علت آن، ارزیابی و دادهها با آزمونهای آماری t‏-student و کایدو توسط نرمافزار spss16 آنالیز شد. نتایج: در این مطالعه افراد شامل 122 زن و 44 مرد با میانگین سنی 21/9±97/31 سالگی و میانگین سن تشخیص بیماری 84/8±33/28 سال بود. 8/79% افراد بعد از تشخیص بیماری درالگوی غذایی خود تغییری ایجاد نکردهبودند که در 80% موارد، توجهنکردن به تأثیر احتمالی مواد غذایی بر علائم بیماری، علت اصلی آن بوده است. تغییر در مصرف انواع روغنها پس از بیماری معنیدار و در نیمی از موارد به دلیل تقلیل علائم بیماری بود. همچنین، افزایش معنیداری در مصرف مکملها و روغن ماهی و کاهش معناداری در تمایل به مصرف تخم مرغ، قند و شکر و ترشی نیز پس از بیماری وجود داشت. بیماران بهترتیب میوه، شیر، زیتون و روغن زیتون، سبزی، ماهی و آجیل را بهبوددهنده علائم و ترشی، غذاهای تند، شیرینی، غذاهای سرخ شده و آماده و گوشت قرمز را تشدیدکننده علائم بیماری مطرح کردند. نتیجهگیری: از دیدگاه بیماران رژیمهای غذائی و مکملها تا حدودی بر علائم بیماری MS موثرند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اشتها، ام اس، رژیم غذایی، مکمل غذایی

عنوان انگلیسی Pattern of Diet and Supplement Consumption among Multiple Sclerotic Patients Pre and Post Diagnosis and their Attitudes toward the Effects of these Parameters on Disease Progression
چکیده انگلیسی مقاله Introduction: Multiple Sclerosis (MS) is one of the central nervous system white matter disorders, with variable prevalence in various districts. Some researches proposed the probable effects of diet as a risk factor in the etiology and control of MS due to its variety of patterns in diverse cultures and regions. Objective: Determination of the MS patients’ dietary habits, before and after diagnosis of the disease and their attitude toward the effect of dietary parameters on the disease progression. Materials and Methods: In this cross-sectional study, A total of 166 confirmed MS patients referred to Tabriz MS society during 2005 to 2006 were assessed by a pretested questionnaire composed of 3 sections of questions about demographic informations, dietary habits pre and post disease diagnosis, weight and appetite changes and also changes in dietary patterns after diagnosis. Data were analyzed by t-student test and qi2 in SPSS version 16. Results: A total of 122 women and 44 men participated with the mean age of 31.97±9.21 years, and the mean age of diagnosis 28.33±8.84 years, in this study. As revealed, 79.8% of the patients didn’t change their dietary patterns mainly because of their inattention to probable effect of nutrition on symptoms of disease in 80% of cases. There was a significant change in the type of using oil that reduced the disease severity among 50% of the patients. Also, there was a significant increase in the usage of dietary supplement and fish oil and a significant decrease in tendency toward egg, sugar, and pickles, following the disease. The patients suggested that fruits, milk, olive and its oil, vegetables, fish and nuts are sequentially alleviating the symptoms but pickles, hot (chilli) foods, confectionary products, fried foods, conserved food and red meat aggrevating the symptoms. Conclusion: From patients’ viewpoints, dietary patterns and supplements are somehow effective on the symptoms of multiple sclerosis.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Appetite, Diet, Dietary Supplement, Multiple Sclerosis

نویسندگان مقاله شیده ماشین چی | sh mashinchi
road trauma research center, poursina hospital, guilan university of medical sciences, rasht, iran
رشت، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، بیمارستان پورسینا، مرکز تحقیقات ترومای جادهای
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی گیلان (Guilan university of medical sciences)

شیوا ماشینچی | sh mashinchi
road trauma research center, poursina hospital, guilan university of medical sciences, rasht, iran
رشت، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، بیمارستان پورسینا، مرکز تحقیقات ترومای جادهای
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی گیلان (Guilan university of medical sciences)

سیدرفیع عارف حسینی | s r arefhosseini
faculty of health and nutrition, tabriz university of medical sciences, tabriz, iran
تبریز، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشکده بهداشت و تغذیه
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تبریز (Tabriz university of medical sciences)

مهرانگیز ابراهیمی ممقانی | m ebrahimi mameghani
faculty of health and nutrition, tabriz university of medical sciences, tabriz, iran
تبریز، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشکده بهداشت و تغذیه
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تبریز (Tabriz university of medical sciences)

شاهرخ یوسف زاده چابک | sh yousefzadeh
road trauma research center, poursina hospital, guilan university of medical sciences, rasht, iran
رشت، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، بیمارستان پورسینا، مرکز تحقیقات ترومای جادهای
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی گیلان (Guilan university of medical sciences)

عالیا صابری | a saberi
road trauma research center, poursina hospital, guilan university of medical sciences, rasht, iran
رشت، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، بیمارستان پورسینا، مرکز تحقیقات ترومای جادهای
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی گیلان (Guilan university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://journal.gums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-26&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات