|
مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان، جلد ۱۵، شماره ۵۷، صفحات ۴۸-۵۳
|
|
|
عنوان فارسی |
تاثیر مصرف آب نارنج بر قند و لیپیدهای سرم بیماران دیابتی مبتلا به دیس لیپیدمی |
|
چکیده فارسی مقاله |
چکیده مقدمه: بیماری دیابت یکی از مشکلات بهداشتی در تمام کشورهاست. به گزارش انجمن دیابت ایران حدود 8 درصد افراد بالای 30 سال و مجموعاً حدود 3 میلیون نفر در ایران به دیابت مبتلا هستند در بیماران دیابتی خطر ابتلای به بیماریهای قلبی و عروقی افزایش مییابد. نارنج در بین عموم مردم به عنوان میوهای با خواص دارویی شناخته شده است. مطالعات مختلفی مبنی بر خواص مفید مرکبات در کاهش خطر برخی از بیماریهای مزمن موجود است. هدف: تاثیر مصرف آب نارنج بر قند و لیپیدهای سرم بیماران دیابتی مبتلا به دیس لیپیدمی. مواد و روشها: در یک مطالعه کارآزمایی بالینی به روش قبل و بعد (before and after) 35 بیمار دیابتی نوع دوم مبتلا به دیس لیپیدمی(10 مرد و 25 زن) که مبتلا به نفروپاتی نبودند با میانگین سنی 7/7 ±1/53 سال و کلسترول سرم بیش از 220 میلی گرم در دسی لیتر انتخاب شدند و به مدت 4 هفته 240 میلی لیتر آب نارنج در دو یا سه دوز منقسم در روز تجویز شد و از آنها خواسته شد که در رژیم غذایی، فعالیت فیزیکی و مصرف داروهای کاهنده قند خون تغییری ندهند. وزن و قد بیماران اندازهگیری شد و BMI قبل و بعد از مصرف آب نارنج محاسبه شد میزان مصرف مواد غذایی در آنها با یک یادآور غذائی 24 ساعت گذشته جمعآوری شد قندخون ناشتا با روش آنزیمی گلوکزاکسیداز، کلسترول به روش آنزیمی استرازاکسیداز، تری گلیسیرید به روش آنزیمی هیدرولیز لیپاز/کلسترول کیناز، اسید اسکوربیک پلاسما به روش فوتومتری با استفاده از 2 و 4 دی نیتروفنیل هیدرازین و در طول موج 520 نانومتر قبل و بعداز مصرف آب نارنج اندازهگیری شد اطلاعات با نرم افزار SPSS و آزمونهای آماری t زوج و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت نتایج: وزن و مقدار درشت مغذیهای دریافتی بیماران در طول مطالعه تغییر معنیداری نداشت، ولی میزان دریافت ویتامین C بطور معنیداری(05/0P<) افزایش (24%) یافت. مصرف آب نارنج باعث کاهش معنیداری(05/0P<) در میزان گلوکز سرم ناشتا(9درصد) و افزایش معنیداری(001/0P<) در میزان اسیداسکوربیک پلاسما(7/12%) شد ولی تغییر معنیدار در میزان کلسترول توتال، تری گلیسرید و کلسترول LDL و HDL خون بیماران ایجاد نشد. نتیجه گیری: مصرف کوتاه مدت آب نارنج در بیماران دیابتی باعث کاهش گلوکز سرم ناشتای آنها شد. مطالعات بلند مدت برای بررسی تاثیر آب نارنج بر لیپیدهای سرم و کنترل گلیسمیک بیماران دیابتی لازم است. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
|
|
عنوان انگلیسی |
Effect of Sour Orange (Citrus Aurantium L.) Juice Consumption on Blood Glucose and Lipid Profile in Diabetic Patients with Dyslipidemia |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Abstract Introduction: Sour orange is known as an herbal plant in folk medicine. Previous studies indicate a protective relationship between the consumption of citrus fruits or juices and risk of some chronic diseases. Objective: In this study, the effect of short-term consumption of sour orange juice on blood glucose and lipid profile of diabetic patients was evaluated. Materials and Methods: In a clinical trial study (before and after), thirty-five (10 men and 25 women) dyslipidemic diabetic patients without nephropathy with mean age 53.1 + 7.7 years and serum cholesterol level greater than 220 mg/dl were selected. Each patient consumed 240 ml of sour orange juice daily for 4 weeks. The patients were asked to maintain their usual diet, physical activity and consumption of their oral hypoglycemic agent during the entire experimental period. Body weight and height were measured at baseline and after consumption of 240 ml of sour orange juice daily for four weeks and BMI was calculated. Fasting blood glucose, lipids and ascorbic acid level were measured at the beginning and the wnd of the study. Plasma ascorbic acid concentrations were measured by the 2,4 dinitrophenyl hydrazine method with calorimetric analysis. FBS, TG, and total cholesterol were measured by enzymatic method. A 24 hr dietary recall and food frequency questionnaire were analyzed by Nutrition III soft ware. Data were compared with paired t- test and X2-test as appropriate. Results: there were no statistical significant change in body weight, energy and macronutrient intakes before and after 4 weeks consumption of sour orange juice, but Vitamin C intake significantly (p< 0.05) (24%) increased. Fasting blood sugar level significantly decreased) p< 0.05) after consumption of sour orange juice (9%). Plasma ascorbic acid level were significantly increased (p< 0.001) by 12.7% glycosylated hemoglobin and lipid profile, did not affected after consumption of sour orange juice. Conclusion: Short-term incorporation of sour orange juice in diabetics diet had a lowering effect on fasting blood glucose. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
نویسندگان مقاله |
شهناز روانشاد | sh ravanshad دانشگاه علوم پزشکی شیراز سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی شیراز (Shiraz university of medical sciences)
جواد نصرالله زاده | j naserollahzadeh
محمد سوید | m sovaid
اسفندیار ستوده مرام | e setoudehmaram
|
|
نشانی اینترنتی |
http://journal.gums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-36-377&slc_lang=fa&sid=fa |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
تخصصی |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|