مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان، جلد ۱۱، شماره ۴۱، صفحات ۷-۱۲

عنوان فارسی ارزیابی شاخص های ید رسانی در افراد بالای۴۰ سال شهر تهران در سال ۱۳۷۵ : عدم افزایش پرکاری تیروئید پس از مصرف نمک یددار
چکیده فارسی مقاله نظر به افزایش مصرف نمک یددار جهت پیشگیری از اختلالات ناشی از کمبود ید به عنوان یکی از اولویت های برنامه های بهداشتی کشور در سالهای اخیر و نیز با توجه به گزارشهایی مبنی بر بروز پرکاری تیروتید پس از یدرسانی، این پژوهش به منظور پایش یدرسانی در ساکنین بالای 40 سال شهر تهران در سال 1375 انجام گرفت. طی یک بررسی توصیفی مقطعی 741 زن و 514 مرد بالای 40 سال به ترتیب با میانگین سنی 6/7± 6/51 و 7± 4/52 سال در دو گروه سنی 50-40 و بالای 50 سال به طور تصادفی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. اندازه گواتر از طریق لمس غده تیروئید تعیین و براساس طبقه بندی WHO درجه بندی شد. نمونه گیری ادرار جهت تعیین غلظت ید ادرار و نمونه گیری خون برای اندازه گیری غلظت هورمونهای تیروئید انجام گرفت. میزان ید ادرار با روش هضم و غلظت سرمی T3، T4 و TSH توسط کیت های تجاری تعیین گردید. در 211 مرد و 367 زن در گروه سنی 50-40 سال، درصد گواترهای درجه 1و2 به ترتیب 53 و 22 در مردان و 53و35 درصد در زنان بود. درگروه سنی بالای 50 سال درصد گواترهای درجه 1و2 درمردان (303 نفر) به ترتیب 50 و 14 درصد و در زنان (374نفر) 51 و 23 درصد بود. متوسط ید ادرار 4/5 ±17 میکروگرم در دسی لیتر بود و در بیش از 87% افراد بالای 10 میکروگرم در دسی لیتر بود. متـوسـط غلظـت TSH,T3,T4 به ترتیب 3/1± 4/8 میکروگرم در دسی لیتر، 35 ± 168 نانوگرم در دسی لیتر، 7/0 ± 4/1 میکریونیت در میلی لیتر بود. از نظر غلظت غیر طبیعی هورمونهای تیروئید تنها در یک مورد T4 و دو مورد T3 بالای ±3SD همراه با TSH طبیعی مشاهده شد و دو نفر TSH بالای 10 میکرویونیت در میلی لیتر داشتند. از نظر بالینی و بیوشیمیایی پرکاری تیروئید در هیچ یک از افراد مورد بررسی مشاهده نشد. نتایج نشان داد که در سال 1375 دریافت ید در اکثریت افراد مورد بررسی در حد کافی بوده است. بعلاوه مصرف نمک یددار حاوی ppm 40 ید اثرات جانبی زیانباری را در فعالیت غده تیروئید ایجاد نکرده بود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آزمایش های کارکرد تیروئید، ادرار، نمک ها، یددار

عنوان انگلیسی Monitoring Parameters of Iodine Supplementation
چکیده انگلیسی مقاله The production, distribution, and consumption of iodized salt have increased in recent years. Also, a mild increase in the incidence of hyperthyroidism has been described previously and following implementation of iodinated salt programs, reinforced by other reports. Therefore, this study was carried out to assess iodine status in men and women aged more than 40 years in Tehran in 1996. In a cross sectional study in Tehran, 741 women and 514 men over 40 years of age were selected randomly. Thyroid size was examined by palpation and graded according to the WHO classification. Urinary Iodine was measured by digestion method. Serum T4, T3, and TSH (IRMA) concentration were also assayed by kits. In 211 men and 367 women aged 40-50 years old, percentage of grades 1 and 2 goiter were 53% and 22% in men and 53% and 35% in women, respectively. In 303 men and 374 women over 50 years old, percentage of grades 1 and 2 goiter were 50% and 14% in men and 51% and 23% in women respectively. The mean urinary iodine was 17±5.4 µg/dl. In 87% of the subjects, urinary iodine was more than 10 µg/dl. Mean serum T4, T3 and TSH were 8.4±1.3 µg/dl, 168±35ng/dl, and 1.4±0.7 µu/ml, respectively. Combination of high T4, T3 and suppressed TSH were observed in 2 subjects. This study points to the adequacy of iodine intake. The prevalence of hyperthyroidism has not been increased.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Iodine, Salts, Thyroid Function Tests, Urine

نویسندگان مقاله ناهید سالارکیا | n salarkia
عضو هیئت علمی پژوهشی- انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذائی کشور- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران
سازمان اصلی تایید شده: انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور

حمید ذاکری | h zakeri
عضو هیئت علمی غدد- دانشگاه علوم پزشکی ساری

صدیقه سهیلی خواه | s soheili khah
متخصص غدد- دانشگاه علوم پزشکی یزد
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد (Shahid sadooghi university of medical sciences)

ماه طلعت نفر آبادی | mt nafar abadi
متخصص آزمایشگاه هورمون شناسی- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)

اعظم غروی نوری | a gharavi nori
کارشناس آزمایشگاه - انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذائی کشور- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران
سازمان اصلی تایید شده: انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور

فریدون عزیزی | f azizi
فوق تخصص غدد- مرکز تحقیقات درون ریز- بیمارستان طالقانی- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://journal.gums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-36-608&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات