، جلد ۵، شماره ۳، صفحات ۳۴۰-۳۴۶

عنوان فارسی بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و تقلبات در نمونه های شیر خام گاو
چکیده فارسی مقاله افزودن موادی به شیر جهت پائین آوردن بارمیکروبی و پوشاندن نقایص آن تهدیدی بر بهداشت و سلامت شیر بوده که همیشه موجبات نگرانی مصرف کنندگان را فراهم نموده است. در این مطالعه تعداد 112 نمونه شیر خام از دامداری های سطح استان قزوین طی سال 91 با رعایت اصول نمونه برداری جمع آوری و به آزمایشگاه کنترل کیفی مواد غذایی و باقیمانده های دارویی دامپزشکی قزوین منتقل شد. ارزیابی پارامترهای فیزیکوشیمیایی شیر و برخی تقلبات افزوده شده به آن طبق روش استاندارد صورت پذیرفت. بر اساس یافته های حاصل از آزمون‌های فیزیکوشیمیایی، میانگین مقادیر لاکتوز، ماده جامد بدون چربی و وزن مخصوص نمونه های شیر بررسی و نتایج نشان داد که در اغلب موارد در محدوده متوسط تعیین شده خود قرار داشتد. با این وجود میانگین مقادیر چربی (48/2) و پروتئین (32/2) نمونه های شیر به طور معنی داری پائین تر از حد متوسط تعیین شده خود بودند (05/0P<). از میان آزمون های صورت گرفته جهت تعیین تقلبات در نمونه های شیر، آزمون های آب افزوده شده (07/16 درصد)، هیپوکلریت (89/0درصد) و آب اکسیژنه (78/1درصد) مثبت بوده و در مورد مابقی آزمون ها نتایج منفی بود. در این راستا نمونه های شیر واجد آب افزوده شده در فصل گرم در مقایسه با فصل سرد به طور معنی داری بالاتر بود (05/0P<). کنترل کیفی شیر به عنوان فرآورده غذایی مهم با سرانه مصرف بالا که دارای جایگاه ویژه در رژیم غذایی انسان علی الخصوص کودکان می باشد، از لحاظ خصوصیات فیزیکوشیمیایی و باقیمانده برخی از مواد افزودنی امری ضروری است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله شیر خام، فیزیکوشیمیایی، تقلبات، قزوین.

عنوان انگلیسی Physicochemical properties and frauds in the samples of raw cow milk produced in Qazvin, Iran
چکیده انگلیسی مقاله Adding materials to reduce the microbial load and cover to deficit in milk is a health threat and has always provided consumer concern.112 raw cow milk samples were randomly collected from dairy industrial centers of Qazvin province during warm and cold seasons in 2012, physicochemical and added adulteration were investigated. Based on the results of chemical tests, the mean values of the lactose, density and solid non fat (SNF) milk samples examined in most cases in most cases was within the average range. However, the mean value amount of fat (2.48) and protein (2.32) samples was significantly lower than average range (P< 0.05).The tests were carried out to determine the adulteration of milk samples indicate that the added water (16.07%), sodium hypochlorite (0.89%) and hydrogen peroxide (1.78%) were positive and In the other test results were negative. In this regard, the milk samples containing added water in the hot season were significantly higher than compared to cold season (P< 0.05). Therefore, quality control of this product with high per capita consumption, which have a special place in the human diet, especially for children is necessary for physiochemical properties and added adulteration.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Milk, Physicochemical, Added adulterations, Qazvin

نویسندگان مقاله رزاق محمودی | Razzagh Mahmoudi
University of Tabriz, Tabriz, Iran

رضا نوریان | Reza Norian
Veterinary Medicine Office, Qazvin


نشانی اینترنتی http://jrh.gmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-625-2&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/2745/article-2745-2202410.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده سلامت روان و سلامت اجتماعی
نوع مقاله منتشر شده مقاله اصیل پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات