|
Journal of Holistic Nursing and Midwifery، جلد ۱۸، شماره ۱، صفحات ۹-۱۵
|
|
|
عنوان فارسی |
الگوی تغذیه تکمیلی شیرخواران وآگاهی مادران در این زمینه درمناطق روستایی شهرستان رشت |
|
چکیده فارسی مقاله |
مقدمه: شروع به موقع تغذیه تکمیلی و آگاهی مادران از نحوه تغذیه تکمیلی شیرخوار از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. هدف: ارزیابی الگوی تغذیه تکمیلی شیرخواران و سطح آگاهی مادران روستایی شهرستان رشت از چگونگی شروع غذای کمکی. روش کار: دریک بررسی مقطعی درتابستان 1385, 269 نفر از مادران دارای کودک 2-1 ساله مراجعه کننده به خانه های بهداشت شهرستان رشت طبق روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تصادفی جهت تکمیل پرسشنامه به روش مصاحبه انتخاب شدند. ابزار این پژوهش پرسشنامه ای شامل مشخصات دموگرافیک مادر، چگونگی شروع تغذیه تکمیلی کودک، آگاهی مادر در خصوص تغذیه تکمیلی و منابع کسب اطلاع وی بود. آگاهی بر اساس نمرات به سه سطح ضعیف، متوسط و خوب تقسیم و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کای دو و تست دقیق فیشر استفاده گردید. نتایج: دراین مطالعه 8/91% از مادران نسبت به زمان و چگونگی آغاز غذای کمکی از آگاهی کافی برخوردار و 93% ازآنها تا پایان 6-4 ماهگی کودک خود را منحصرا با شیرخود تغذیه کرده بودند. در بیش از 80% موارد فرنی آرد برنج اولین غذای کمکی شیرخوار بوده است. 83% از مادران شرکت کننده در این پژوهش تا پس از یک سالگی نیز به تغذیه کودک خود با شیر مادر ادامه داده و93% از کودکان پس از یک سالگی از غذای سفره خانواده به عنوان غذای اصلی روزانه خود استفاده می کردند. در 33% موارد تعداد وعده های غذایی روزانه کمتر از میزان توصیه شده بوده است. اولین منبع آگاهی مادران شرکت کننده در خصوص تغذیه تکمیلی کودکان خانه های بهداشت بوده است. نتیجه گیری: مادران مورد مطالعه از سطح آگاهی کافی در خصوص تغذیه تکمیلی کودکان برخوردار بوده و عملکرد اکثریت آنان بر اساس الگوی غذایی توصیه شده بوده است. با توجه به نقش مهمی که خانه های بهداشت می توانند در ارتقاء آگاهی مادران راجع به تغذیه تکمیلی داشته باشند توجه بیشتر به این مراکز در راستای انجام این وظایف ضروری بنظر می رسد. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
تغذیه تکمیلی، زنان، شیرخواری، کودک |
|
عنوان انگلیسی |
Infants' complementary food pattern and mothers' knowledge in rural areas in Rasht city |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Introduction: Prompt start of complementary food and mothers' knowledge regarding it is very important for the child’s nutritional status. Objective: The purpose of this study was to assess infants' pattern of complementary food and nutritional knowledge of mothers in rural areas in Rasht city. Methods: In a cross-sectional study in summer of 2006, among a group of women who attended rural public health centers for infantile care in Rasht, we selected 269 women, by random multi-stage cluster sampling. Demographic data, introduction time and type of complementary food, knowledge and source of information were collected during interview and recorded in a questionnaire. Depending on knowledge scores, the knowledge was categorized in three levels: weak, intermediate and good. We used Fisher’s Exact and Chi-square tests for statistical analysis and p<0.05 as significant. Results: In this study 91.8% of mothers had good nutritional knowledge. Rate of exclusive breast feeding was 93%. For more than 80% of children Fereni (combination of milk and rice powder) was the first complementary food at the beginning. About 93% of children were predominantly fed with homemade-food after the first year of their life and 33% ate less than 5 meals a day. Rate of breast milk weaning was 17% at the end of the first year. The first source of nutritional knowledge of mothers was local health centers. Conclusion: Women in this study had appropriate knowledge and performed according to advised complementary food pattern. In attention to the important role of health centers in increasing mothers' knowledge level regarding complementary food, giving more attention to these centers is necessary. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Complementary nutrition, women, infancy, Child |
|
نویسندگان مقاله |
زهرا پناهنده |
مهرناز دوستدار صنایع | dosttar sanaye
|
|
نشانی اینترنتی |
http://hnmj.gums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-243-97&slc_lang=fa&sid=fa |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
تخصصی |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|