، جلد ۲۱، شماره ۱، صفحات ۶۳-۷۳

عنوان فارسی بررسی اثرعصاره های آبی و اسانس های مرزه و پونه بر تولیدآفلاتوکسین B۱ قارچ آسپرژیلوس فلاوس
چکیده فارسی مقاله چکیده زمینه و هدف: آفلاتوکسین‌ها سموم قارچی طبیعی هستند که توسط گونه‌های قارچ آسپرژیلوس تولید شده و می‌توانند مسمومیت،نکروز بافتی وسرطان کبد ایجاد کنند. هدف از این مطالعه، امکان سنجی کنترل تولید آفلاتوکسین B1 قارچ آسپرژیلوس فلاوس توسط عصاره ها و اسانس­های گیاهی می باشد. مواد و روش­ ها: عصاره های آبی با کمک روش حرارت دهی مستقیم و اسانس با دستگاه کلونجر، تهیه گردیدند. فعالیت ضدقارچی اسانس و عصاره آبی مرزه و پونه در غلظت­های کاهشی متوالی به روش­های انتشاردیسک و میکروپلیت دایلوشن تعیین گردید. سپس در غلظت­های کمتر از حداقل غلظت ممانعت از رشد، اثر اسانس و عصاره آبی پونه و مرزه بر کنترل میزان تولید آفلاتوکسین B1، با روش HPLC مورد بررسی قرار گرفت. یافته­ ها: بیشترین هاله ممانعت از رشد قارچ مربوط به اسانس10 درصد مرزه و عصاره آبی آن به ترتیب با قطر هاله 26 و 12 میلی متر بود. این مقادیر برای اسانس10 درصد و عصاره آبی پونه به ترتیب 18 و 8 میلی متر بود. MIC عصاره آبی مرزه و پونه به ترتیب 031/0و063/0 و اسانس 1 درصد مرزه و پونه به ترتیب 039/0و 078/0 میلی­گرم برمیلی­لیتر بود. میزان آفلاتوکسین B1 تولید شده در معرض اسانس مرزه با غلظت­های 1 ،2 و10 درصد به ترتیب113،122و134 واحد در بیلیون و درمعرض اسانس پونه با همین غلظت­ها به ترتیب 163، 168 و 171 واحد در بیلیون بود. عصاره آبی 1 درصد مرزه تولید سم را به مقدار 1/58 درصد و عصاره آبی 1 درصد پونه تولید سم را به مقدار 6/39 درصد کاهش داد. نتیجه گیری: یافته های این تحقیق نشان داد که دو گیاه مرزه و پونه دارای توانایی ممانعت از رشد قارچ آسپرژیلوس فلاوس و کنترل تولید آفلاتوکسین B1 در غلظت­های پایین می باشند. این محصولات گیاهی جهت مطالعات بیشتر برای کنترل این قارچ پیشنهاد می شوند.  
کلیدواژه‌های فارسی مقاله عصاره آبی، اسانس، مرزه، پونه، آفلاتوکسین B1، آسپرژیلوس فلاوس

عنوان انگلیسی Effects of Aqueous Extracts and Essential Oils of Mentha and Satureja on the Aflatoxin B1 Production by Aspergillus flavus
چکیده انگلیسی مقاله Abstract Background: Aflatoxins are natural fungal toxins produced by Aspergillus species such as A. flavus. The toxins are poisoning and can cause tissue necrosis and liver cancer. The aim of this study was to determine the control of Aflatoxin B1 production by extracts and essential oils. Materials and Methods: Aqueous extracts were prepared by heating and essential oil by Clevenger's apparatus. Antifungal activity of essential oil and aqueous extract of Mentha pulegium and Satureja hortensis were determined by disc diffusion and microplate dilution methods. Production control of Aflatoxin B1 was investigated with concentrations under MIC(Minimum inhibitory growth concentration) of two materials and were determined by HPLC method. Results: The most zone of inhibition was 10% belonging to Satureja essential oil and its aqueous extracts with diameters of 26mm and 12mm, respectively. These values for Mentha extract and 10% essential oil were 18mm and 8mm respectively. MIC of the aqueous extract of Satureja and Mentha were 0.031 and 0.063mg/ml respectively, and 1% essential oil of two materials was 0.039 and 0.078 mg/ml, respectively. Aflatoxin B1 produced by A. flavus in concentrations of 1%, 2% and 10% Satureja essential oil were 122, 113 and 134 ppb, in 1%, 2% and 10% Mentha were 163, 168 and 171 ppb, respectively. The aqueous extracts of 1% Satureja reduced the production of toxin as 58.1 and the 1% aqueous extract of Mentha as 39.6. Conclusion: The results of this study showed that both Satureja hortensis and Mentha pulegium have the ability to inhibit the growth of Aspergillus flavus fungus, as well as control of aflatoxin B1 production in low concentrations and recommended for further studies.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله مریم صدرنیا | Maryam Sadrnia
Department of Biology, Payame Noor University, Tehran, Iran
گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران


نشانی اینترنتی http://jams.arakmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-5318-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/2736/article-2736-2048451.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده علوم پایه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی اصیل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات