|
، جلد ۱۹، شماره ۱، صفحات ۷۱-۷۸
|
|
|
عنوان فارسی |
بررسی مصرف ماهی براساس سازههای مدل فرانظری در زنان ۳۰ تا ۵۰ سال شهر اراک در سال ۱۳۹۳ |
|
چکیده فارسی مقاله |
زمینه و هدف:اصلاح و بهبود تغذیه از جمله ماهی و فرآوردههای دریایی در پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر موثر است. مدل فرانظری یکی از مدلهای موثر در بررسی رفتارهای تغذیهای است. این مطالعه با هدف بررسی مصرف ماهی در زنان 30 تا 50 سال براساس مدل فرانظری انجام گردید. مواد و روشها: این مطالعه از نوع مقطعی- تحلیلی است که در سال 1393 بر روی 360 نفر از زنان 30 تا 50 سال شهر اراک انجام شد. دادهها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته براساس مدل فرانظری که روایی و پایایی آن سنجیده شد، با مراجعه به درب منازل جمعآوری گردید و سپس با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد. یافتهها: میانگین سن افراد 5/7±34/39 سال بود. میانگین مصرف ماهی 83/0±62/0 وعده در هفته بود. 64 درصد افراد در مصرف حداقل دو وعده ماهی در هفته در دو مرحله اول تغییر(پیش تفکر و تفکر) قرار داشتند. میانگین نمره خودکارآمدی مصرف ماهی در کل 12/3±58/10 از 15 و میانگین نمره موانع درک شده 78/4±35/26 از 40 و میانگین نمره منافع درک شده 67/2±6/21 از 25 بود. همبستگی پیرسون نشان داد که میزان مصرف ماهی با سازههای خودکارآمدی، مراحل تغییر موانع و منافع درک شده به ترتیب بیشترین همبستگی مثبت را دارد(05/0≥p). مصرف ماهی با سن، تحصیلات، شاخص توده بدنی، شغل، میزان درآمد ماهیانه و وضعیت تاهل اختلاف معنیداری نداشت(05/0≤p). نتیجهگیری: میزان مصرف ماهی علیرغم بالا بودن نمره منافع درک شده، بسیار پایین است و آموزش برای رفع موانع و فرهنگسازی، به خصوص در خانمها که افراد تأثیرگذار بر تغذیهی خانواده هستند ضروری به نظر میرسد. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
مصرف ماهی ، مراحل تغییر، موانع، فواید، خودکارآمدی، مدل فرانظری |
|
عنوان انگلیسی |
Investigation of Fish Consumption Considering Constructs of the Transtheoretical Model in Women 30-50 Years Old in Arak city, 2014 |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Background: Improvement of nutrition like fish and sea products is influential in preventing from non-contagious diseases. The transtheoretical model is one of the models for effective investigation on nutrition behaviors. This study was done with the aim of investigating fish consumption among women 30 to 50 years old based on the transtheoretical model. Materials and Methods: This study was an analytical and cross sectional analysis which was conducted in 2014 on 360 women 30 to 50 years in Arak city. The data have been collected by using researcher-made questionnaires which its validity and reliability was assessed in accordance to the transtheoretical model were obtained by visiting houses. Then the collected data were analyzed by pearson correlation test. Results: The average age of the respondents was 39.34±7.5. The average of fish consumption was 0.62 ±0.83 times a week. 64 % of people in consumption of at least two servings of fish a week were in the two first stages of change (pre-contemplation and contemplation).The average score of self-efficacy in fish consumption was a total of 10.58 ±3.12 out of 15 and the average score of cons of fish was 26.35 ±4.78 and the average score of pros of fish was 21.6 ±2.67 out of 25. Pearson correlation indicates that the amount of fish consumption with constructs of the self-efficacy, stages of change and pros of fish had respectively the most positive correlation (p≤0.05). Fish consumption had no significant difference with age, education, Body Mass Index, occupation, monthly income and marital status. Conclusion: Fish consumption despite its high level of perceived benefits is really low and to eliminate these barriers, education and cultural-building especially in women who are influential people in family nutrition is necessary. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
نویسندگان مقاله |
آزیتا محسن نژاد | Azita Mohsennejad Arak University of Medical Sciences, Arak, Iran. دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران.
محبوبه خورسندی | Mahboobeh Khorsandi Department of Health Education, Arak University of Medical Sciences, Arak, Iran. گروه آموزش بهداشت ،دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران.
نسرین روزبهانی | Nasrin Roozbahani Department of Health Education, Arak University of Medical Sciences, Arak, Iran. گروه آموزش بهداشت ،دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران.
بابک عشرتی | Babak Eshrati Department of Epidemiology, Arak University of Medical Sciences, Arak, Iran. گروه اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران.
|
|
نشانی اینترنتی |
http://jams.arakmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3954-1&slc_lang=fa&sid=1 |
فایل مقاله |
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/2736/article-2736-2048689.pdf |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
تغذیه |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی اصیل |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|