، جلد ۷، شماره ۴، صفحات ۲۰۶۳-۲۰۷۵

عنوان فارسی تأثیر ترکیبی عصارۀ هیدروالکلی شوید (آنتوم‌گراوئولنس) و تمرین هوازی بر سطوح سرمی مالون‌دی‌آلدهید و پروتئین واکنشگر-C در مردان مبتلا به هایپرلیپیدمی
چکیده فارسی مقاله مقدمه: باتوجه به آثار مفید شوید در پیشگیری و درمان بیماری‌ها، هدف از پژوهش حاضر تعیین آثار ترکیبی مکمّل‌دهی بلندمدت عصارۀ شوید، به‌تنهایی و همراه با تمرینات منظم هوازی بر برخی از فاکتورهای التهابی در سرم مردان مبتلا به هایپرلیپیدمی است.  مواد و روش‌ها: شصت مرد مبتلا به هایپرلیپیدمی (در محدودۀ سنّی 20 تا 50 سال و شاخص تودۀ بدنی30 تا 35 کیلوگرم بر مجذور متر) در قالب یک طرح‌ نیمه‌‌تجربی در چهار گروه همگن 15 نفری دارونما (P)، تمرین هوازی (AT)، عصارۀ شوید (D) و تمرین هوازی همراه با عصارۀ شوید (AT+D) قرار گرفتند. از نمونه‌ها رضایت‌نامۀ کتبی گرفته شد. آزمودنی‌ها قطرۀ خوراکی دیل‌سان (2 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن در روز اسانس شوید) را به‌مدت 8 هفته همراه با پروتکل تمرینی (3 جلسه در هفته و هر جلسه 45 دقیقه دویدن روی نوارگردان در شیب صفردرجه با شدت 60 تا %70 ضربان قلب ذخیره) مصرف کردند. نمونه‌خون‌ها طی دو مرحله (48 ساعت پیش و پس از آخرین جلسۀ تمرین) جمع‌آوری شد. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های تحلیل واریانس یک‌طرفه و پس‌تعقیبی بونفرونی در سطح معنی‌داری %5 بررسی شد. یافته‌ها: سطوح سرمی پروتئین واکنشگر-C و شاخص پراکسیداسیون لیپیدی (MDA) تنها در گروه ترکیبی-AT+D- (به‌ترتیب 2/68 mg.l و 2/61 nm.ml) کاهش معنی‌دار داشت (0/03=P)؛ درحالی‌که کاهش میزان شاخص‌های CRP: 2/91 mg.l و 2/83 mg.l & MDA: 12/3 nm.ml و 01/3 nm.ml به‌ترتیب در میان گروه‌های تجربی (AT و D) از لحاظ آماری معنی‌دار نبود (0/05P>). نتیجه‌گیری: ترکیب تمرینات منظم هوازی و مکمّل‌یاری شوید به‌دلیل برخورداری از آثار مضاعف نسبت به درمان با مصرف مکمّل شوید و تمرین هوازی به‌تنهایی، روش درمانی مؤثرتری جهت کاهش شاخص‌های التهابی در ارتباط با هایپرلیپیدمی است. 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله شوید، تمرین هوازی، التهاب.

عنوان انگلیسی The combination effect of hydro-alcoholic extract of dill (Anethum Graveolens L.) and aerobic training on serum levels of Malondialdehyde and C-reactive protein in hyperlipidemic males
چکیده انگلیسی مقاله Introduction: Based on useful effects of Dill in prevention and treatment of diseases, It has been used in traditional medicine in some Asian countries for hundreds of years. Therfore, the purpose of this study was to determine effects of long-term dill extract supplementation alone and along with regular aerobic training on some of inflammatory indices in serum of hyperlipidemic male's patients. Methods: 60 of hyperlipidemic male's patients (in the age range between 20-50 years old and body mass index between 30-35 kg.m2) after completing consent forms in a quasi-experimental design were divided into 4 homogeneous groups which 15 subjects in each groups including; Placebo (P), Aerobic Training (AT), Dill extract (D) and aerobic training along with dill extract (AT+D). With the exercise protocol (3 sessions per week, 45 minutes running on a treadmill at a zero-degree gradient with an intensity of 60-70% of the heart rate reserve in each session), the Dillsan oral droplet (2 mg.kg-1 per day of dill extract) was administered for 8 weeks. Blood samples were taken and collected in two phases (48 hours before and after the last training session). Data were analyzed by repeated measure ANOVA, bonferroni and independent T test at α≤0.05. Results: The results showed, that serum levels of CRP and MDA only in the combination group -AT+D- (2.68 mg.l and 2.61 nm.ml respectively) that a significantly reduced (P=0/03). However, decrease in CRP: 2.91 and 2.83 mg.l & MDA: 3.12 and 3.01 nm.ml respectively in the other experimental groups (AT and D) was not significantly meaningful (P>0/05). Conclusion: Based on the results of this study, we can concluded that the combination effects of regular aerobic training and dill extract supplementation, because of additional effects compared to treatment with dill extract supplementation and aerobic training alone, is more effective methods to decrease in inflammatory factors.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Dill, Aerobic Training, Inflammatory.

نویسندگان مقاله علیرضا استاد رحیمی | Alireza Ostadrahimi
Nutrition Research Center; Faculty of Nutrition, Tabriz University of Medical Sciences
،مرکز تحقیقات علوم تغذیه، گروه بیوشیمی و رژیمدرمانی، دانشکدۀ تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.

بهرام جمالی قراخانلو | bahram jamali
Nutrition Research Center; Faculty of Nutrition, Tabriz University of Medical Sciences
،دکترای تخصصی فیزیولوژی ورزشی، گروه علوم پایه، دانشکدۀ پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.

اکرم آمقانی | akram ameghani
Nutrition Research Center; Faculty of Nutrition, Tabriz University of Medical Sciences
،دانشجوی دکترای تخصصی فیزیولوژی ورزشی، گروه تربیت‌بدنی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.

علی ضرغامی خامنه | ali zarghami khameneh
University of Tabriz
، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکدۀ تربیت‌بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.


نشانی اینترنتی http://cmja.arakmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-460-4&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/2741/article-2741-2050224.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده گیاهان دارویی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات