، جلد ۷، شماره ۳، صفحات ۱۹۷۸-۱۹۸۸

عنوان فارسی بررسی اثر دوزهای مختلف عصاره‌ی زیره‌ی سبز بر شاخص‌های سندرم متابولیک در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲: یک کارآزمایی بالینی
چکیده فارسی مقاله مقدمه: در سال­های اخیر در مطالعات روی جانوران آزمایشگاهی، اثر زیره­ی سبز در کنترل دیابت نوع 2 آشکار شده است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثر دوزهای 50 و 100 میلی‌گرمی عصاره­ی زیره­ی سبز بر شاخص­های آنتروپومتریک، پارامترهای هموستاز گلوکز و پروفایل لیپیدی در نمونه­های انسانی مبتلا به دیابت نوع 2 است. مواد و روش‌ها: مطالعه‌ی حاضر، یک کارآزمایی بالینی دو سو کورِکنترل‌شده با دارونماست که در کمیته‌ی اخلاق دانشگاه علوم پزشکی ارومیه تأیید شد. نمونه‌ها از میان بیماران مبتلا به دیابت نوع دوِ مراجعه‌‌کننده به درمانگاه‌های بیمارستان امام خمینی ارومیه انتخاب شدند. سپس، بر اساس معیارهای ورود و تخصیص تصادفی به 3 گروه مصرف‌کننده‌ی دوز 100 میلی‌گرمی و 50 میلی‌گرمی عصاره‌ی الکلی زیره‌ی سبز و مصرف‌کننده‌ی دارونما (پارافین خوراکی) تقسیم شدند. قبل و پس از 8 هفته مداخله، اندازه­های آنتروپومتریک (قد، وزن، شاخص توده‌ی بدنی و ضخامت چین‌ پوستی) و نمونه ‌خون آنان گرفته شد. سپس اطلاعات وارد نرم‌افزار SPSS شد وبا استفاده از آزمون K-S، تی زوجی، آنووا، بونفرونی و من‌کووا مورد تجزیه ‌و تحلیل قرار گرفت. یافته­ها: نتایج نشان داد که میانگین قند خون ناشتا، سطح انسولین سرم، بررسی مدل هموستاتیک مقاومت به انسولین (HOMA-IR)، لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL) وکلسترول توتال در دو گروه دریافت‌کننده‌ی مکمّل، کاهش معنادار (0/001 p<) داشت و لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) دردو گروه نسبت به گروه دارونما افزایش معنادار یافت. نتیجه‌گیری: تجویز کوتاه‌مدت مکمّل 100 یا 50 میلی‌گرمی الکلی زیره‌ی سبز در افراد دیابتی نوع 2 می‌تواند در بهبود حساسیت به انسولین، کلسترول توتال و تری‌گلیسیرید مؤثر باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله زیره‌ی سبز، دیابت نوع 2، پروفایل لیپیدی، شاخص های تن سنجی

عنوان انگلیسی The effect of various doses of green cumin extract supplement on metabolic syndrome factors in patients with diabetes type II: A Clinical Trial
چکیده انگلیسی مقاله Introduction: In recent years, the effect of green cumin for the treatment of diabetes type II has been known in trials on laboratory animals. The purpose of this study was to evaluate the effect of 50 and 100 mg doses of green cumin essential oil on anthropometric measurements, glucose homeostasis parameters and lipid profile in patients with diabetes type 2. Methods: This study was a double blind and placebo controlled clinical trial that was approved by ethics committee of Urmia University of Medical Sciences. In the present study, the subjects were divided into three groups after selecting the patients with diabetes type 2 from Imam Khomeini hospital's clinics randomly according to the inclusion criteria: the groups who consumed the 100 & 50 mg doses of alcoholic extract of cumin, and the placebo group(edible paraffin). Before and after 8 weeks intervention, anthropometric measurements(height, weight, body mass indx and skinfold) and blood samples were taken. Then all of these data were analyzed by SPSS software(K-S test, paired T-test, ANOVA, bonferroni and MANCOVA). Results: Results showed that the mean of fasting blood sugar (FBS), serum levels of insulin, HOMA-IR, LDL and total cholesterol in both supplement groups (P < 0.001) reduced significantly, and the HDL increased significantly in comparison with placebo group. Conclusion: This study indicated that Short-term daily supplementation green cumin extract -100 or 50 mg -in patients with diabetes type 2 during 8 weeks may reduce serum levels of insulin, blood glucose, total cholesterol and triglyceride.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله سحر جعفری | Sahar Jafari
Urmia University of Medical Sciences
، گروه علوم تغذیه، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران.

علیرضا مهدی زاده | Alireza Mehdizadeh
Urmia University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی ارومیه

سعید قوام زاده | Sa&apos;id Ghavamzadeh
Urmia University of Medical Sciences
، دکترای علوم تغذیه، گروه علوم تغذیه، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران.


نشانی اینترنتی http://cmja.arakmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-612-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/2741/article-2741-2050233.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده گیاهان دارویی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات