، جلد ۲۱، شماره ۴، صفحات ۸۹-۹۶

عنوان فارسی شناسایی ریسک‌فاکتورهای بیومکانیکی بروز اختلالات اسکلتی- عضلانی در حرفه نانوایی براساس شاخص‌های JSI و OCRA
چکیده فارسی مقاله اهداف: کارگران حرفه نانوایی به دلیلی ماهیت شغل خود در معرض اختلالات اسکلتی- عضلانی ناشی از عوامل ارگونومی قرار دارند. هدف از انجام این پژوهش مطالعه ریسک‌فاکتورهای اختلالات اسکلتی- عضلانی در حرفه نانوایی بود.  مواد و روش‌ها: این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی در کلیه نانوایی‌های شهر گناباد در سال 1394 انجام شد و 28 نانوایی به روش سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. از 3 روش جمع‌آوری اطلاعات مشاهده‌ای (برای آنالیز شغل‌ها و وظایف دارای حرکات تکراری)، مصاحبه‌ای (برای پرسش درباره نوع انجام و پیچیدگی کار) و ارزیابی ارگونومیک اندام فوقانی (شامل تکنیک‌های OCRA و JSI به منظور تعیین سطوح ریسک واقعی وظایف تکراری و ارزیابی آنها) استفاده شد. داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون تحلیلی غیرپارامتری همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: شاخص OCRA برای کارکنان شاغل به عنوان چانه‌گیر و شاطر در نانوایی‌های لواش، سنگک و تافتون بیشتر از 4 (ناحیه قرمز) بود. به غیر از وظیفه چانه‌گیر در نانوایی سنگک، نمره شاخص استرین دست راست برای تمام وظایف موجود در نانوایی‌های لواش، تافتون و سنگک بیشتر از 7 (ناحیه قرمز) بود. بین نتایج شاخص OCRA و روش JSI در تعیین وضعیت ارگونومیک شاغلان حرفه نانوایی در هر 3 نوع لواش (001/0p<؛ 545/0=r)، سنگک (001/0p<؛ 51/0=r) و تافتون (001/0p<؛ 461/0=r) ارتباط آماری معنی‌داری وجود داشت. نتیجه‌گیری: براساس نتایج شاخص‌های OCRA و JSI، کارگران نانوایی‌ها از نظر ریسک ابتلا به صدمات اسکلتی- عضلانی در رده‌های بالایی قرار دارند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اختلالات، اسکلتی- عضلانی، ارگونومی، نانوایی، JSI، OCRA

عنوان انگلیسی Determination of Biomechanical Risk Factors of Musculoskeletal Disorders in Bakery Profession Based on JSI and OCRA Indices
چکیده انگلیسی مقاله Aims: Due to their work type, the bakery workers undergo musculoskeletal disorders caused by the ergonomics factors. The aim of this study was to study the risk factors of musculoskeletal disorders in the bakery. Instrument & Methods: In the cross-sectional descriptive-analytical study, 28 bakeries of Gonabad were studied in 2015. The bakeries were selected by census method. Data was collected by 3 methods including observation information (to analyze works and tasks with repetitive movements), interviews (to ask about work type and its complexity), and the ergonomics assessment of the upper limb (OCRA and JSI technics to determine and assess the actual risk levels of repetitive tasks). Data was analyzed using descriptive statistics and Spearman correlational non-parametric analysis.    Findings: OCRA index in kneaders and bakers was more than 3 (the red criteria) in Lavash, Sangak, and Taftoon bakeries. Alongside the kneader task in Sangak bakery, the scores of the right hand strain index of all tasks in Lavash, Taftoon, and Sangak bakeries were more than 7 (the red criteria). There were significant correlations between the results of OCRA index and JSI method in the determination of ergonomics statuses of the bakery workers in three bakery types including Lavash (p< 0.001; r=0.545), Sangak (p< 0.001; r=0.51), and Taftoon (p< 0.001; r=0.461).  Conclusion: Based on the results of OCRA and JSI, there is a high risk level of musculoskeletal damages in the bakery workers.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Disorders, Musculoskeletal, Ergonomics, Bakery, JSI, OCRA

نویسندگان مقاله محمد حسین بهشتی | mohamad hosein beheshti
Occupational Health Department, Health Faculty, Gonabad University of Medical Sciences, Gonabad
گروه بهداشت حرفه‌ای‌، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، ایران

فاطمه محمدزاده | Fatemeh mohammadzadeh
Basic Sciences Department, Medical Faculty, Gonabad University of Medical Sciences, Gonabad, Iran
گروه علوم پایه، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران

افسانه صادقی | afsaneh sadeghi
Occupational Health Department, Health Faculty, Gonabad University of Medical Sciences, Gonabad
دانشجویی، گروه بهداشت حرفه‌ای‌، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، ایران

رضا آقابابایی | reza aghababaee
Occupational Health Department, Health Faculty, Gonabad University of Medical Sciences, Gonabad
گروه بهداشت حرفه‌ای‌، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، ایران


نشانی اینترنتی http://hms.gmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1738-3&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/2739/article-2739-2201504.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده علوم پایه پزشکی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات