، جلد ۱۵، شماره ۴، صفحات ۷۶-۸۳

عنوان فارسی بررسی شرایط بهینه ی رشد کرم و تولید ورمی کمپوست از پسماندهای غذایی آماده سازی شده
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: پسماندهای غذایی از جمله مواد زایدی هستند که علی رغم وجود مواد مغذی و مفید در آن ها همواره به جهت دارا بودن پتانسیل آلودگی بیولوژیکی و زیبایی شناختی از محل تولید دور شده و دفن آنها نیز نیازمند هزینه، فضا و امکانات است و بازیافت ماده و انرژی نیز در این روش یا وجود ندارد و یا دشوار است. لذا یکی از روش های مناسب دفع پسماندهای غذایی، تولید ورمی کمپوست از آن ها به شمار می رود. در این روش علاوه بر تولید کود آلی، محصولات جانبی نظیر خود کرم ها وجود دارد که می توان از این موجودات در تولید انواع محصولات، به خصوص در تولید غذای طیور و ماهی، استفاده کرد. لذا تعیین شرایط بهینه ی انجام فرآیند ورمی کمپوست پسماندهای غذایی و هم چنین رشد کرم ها در این پسماندها حایز اهمیت می باشد. هدف از این مطالعه، تعیین حدود دما و رطوبت بهینه ی رشد کرم ها و پیشرفت فرآیند تولید ورمی کمپوست از پسماندهای غذایی آماده سازی شده بود. روش تحقیق: آماده سازی به مدت 18 روز صورت گرفت. در این مطالعه از کرم های گونه ی Eisenia Foetida استفاد شد. انجام فرآیند در محیط های کوچک به اندازه ی گلدان به ارتفاع 15 سانتیمتر و قطر 12 سانتیمتر به مدت یک ماه صورت گرفت. سه بازه دمایی 15-5، 25-15و 35-25 درجه ی سانتی گراد و سه بازه ی رطوبتی 65%-55%، 75%-65% و 85%-75% استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان دهنده ی پیشرفت هوازی فرآیند در مدت آماده سازی و رسیدن به دمای بالای oC55 و کاهش در نسبت C:N می باشد. برای آنالیز آماری نتایج، از آزمون Multivariate استفاده شد که تحلیل نتایج نشان دهنده ی معنی دار بودن تأثیر دما و رطوبت بر نسبت C:N در فرآیند می باشد (05/0p-value<). نتیجه گیری: نتایج نشان داد که در این پسماندها در طول دوره ی آماده سازی با هوادهی مکانیکی و بدون اصلاح مواد اولیه می توان به شرایط هوازی لازم برای انجام فرآیند دست یافت. دمای 25-15 درجه ی سانتی گراد و رطوبت 75-65 درصد برای انجام فرآیند و رشد کرم ها مناسب تر می باشند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ورمی کمپوست، پسماندهای غذایی، Eisenia Foetida، شرایط بهینه

عنوان انگلیسی Survey of Optimal Conditions for Worm’s Growth and Vermicompost Production of Prepared Food Wastes
چکیده انگلیسی مقاله Background and Aim: Despite containing nutritive and useful elements, food wastes are disposed because of their biologically contaminative potentiality and aesthetic view. Their disposal imposes cost and needs both space and facilities. Also, there is neither recycling of materials nor energy nor is it at least easy to do so. Therefore, one of the suitable methods for disposal of food wastes is vermicomposting. The product is a useful fertilizer for plants. In addition, there are some by-products in this method, one of which is the worms. By culturing the worms, we can use them in a variety of products especially in the production of food for poultry and fish. Thus, determining the optimal condition for operating vermicompost of food wastes and worms' growth in these wastes is important. The purpose of this research was to determine the optimal temperature and moisture ranges for process progression in vermicompost production of food wastes. Materials and Methods: The preparation of food wastes was performed for 18 days. In this study, we used Eisenia Foetida worm species. The process was performed in pots with 15 cm (h) and 12 cm (d) during one month. Three ranges of temperature including 5-15, 15-25, 25-35 oC, and three ranges of moisture including 55-65%, 65-75%, 75-85% were applied. Results: The results showed an aerobic progressing of process in preparation time, going over 55 oC and reduction in C:N ratio. Multivariate analysis was applied to analyze the results which showed that the influence of temperature and moisture on C:N ratio is significant in vermicomposting process (p< 0.05). Conclusion: The results showed that suitable condition for aerobic operation of process in these food wastes can be obtained by mechanical aeration during the preparation time. The temperature range of 15-25 oC and moisture of 65-75% are more appropriate for process operating and worms' growth.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله روح ا... رستمی | Rouhollah Rostami


امیر نبئی | Amir Nabaey


اکبر اسلامی | Akbar Eslami


حسین نجفی صالح | Hossein Najafi Saleh



نشانی اینترنتی http://hms.gmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-224&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/2739/article-2739-2201754.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده علوم پایه پزشکی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات