|
Iranian Journal of Veterinary Medicine، جلد ۱۵، شماره ۳، صفحات ۲۷۵-۲۸۵
|
|
|
عنوان فارسی |
تاثیر پارامترهای هچری و زمان دسترسی جوجه به جیره غذایی بر وزن جوجه و ارگانهای داخلی آن |
|
چکیده فارسی مقاله |
زمینه مطالعه: در جوجه کشی های تجاری معمولا جوجه های تازه هچ شده گاهی تا مدت 72 ساعت دسترسی به آب و غذا ندارند.هدف از مطالعه: تاثیر متقابل پارامترهای زمان هچ و زمان دسترسی جوجه به جیره غذایی بر روی رشد جوجه است که در دو آزمایش مکمل هم مورد بررسی قرار گرفت. روش کار: در آزمایش اول، تعداد 300 قطعه جوجه که نیمی از آن هچ زود هنگام و نیمی دیگر هچ دیر هنگام بودند و اینکه بلافصله و یا با تاخیر 48 ساعت بعد هچ به غذا دسترسی داشتند، به 4 گروه مساوی تقسیم و پرورش داده شدند. وزن جوجه و وزن ارگان های داخلی آنها تا سن 7 روزگی مورد بررسی قرار گرفت. در آزمایش دوم، نیز تعداد 370 عدد تخم مرغ که تا روز 18 در یک ستر انکوبه شده بودند به بصورت مساوی به دو هچر که به لحاظ درجه حرارت متفاوت بودند، منتقل شدند. در این آزمایش پارامترهای هچ، وزن بدن جوجه و وزن ارگان های داخلی آنها تا 5 روزگی مورد بررسی قرار گرفتند.نتایج: نتایج نشان داد که وزن گیری جوجه های دیرتر هچ شده نسبت به جوجه های زودتر هچ شده بصورت معنی داری (p < 0.05) بیشتر بوده و به همین نسبت جذب زرده بهتری داشتند و نیز وزن کبد و روده (p < 0.001) آنها نسبت به وزن بدن تا سن دو روزگی، بیشتر بوده است. از طرفی وزن جوجه هایی که بلافاصله بعد هچ به دان دسترسی داشتند نسبت به جوجه هایی که با تاخیر 48 ساعته به دان دسترسی پیدا کردند، تا هفت روزگی بصورت معنی داری (p < 0.0001) بالاتر بوده است. ضمن اینکه جذب زرده در این جوجه ها هم سریع تر (p < 0. 005) اتفاق افتاد و نسبت وزن اندام های داخلی آنها هم بالاتر بوده است. آزمایش دوم موید این است که در هچر A یا کنترل، وقتی درجه حرارت محیط داخلی دستگاه 5/37 درجه سانتی گراد تنظیم گردید حرارت پوسته تخم مرغ آن 5/38 درجه سانتی گراد تنظیم شد. در مقابل، در هچر B هنگامی که درجه حرارت پوسته تخم مرغ 5/37 درجه تنظیم گردید درجه حرات محیط داخلی این هچر 5/36 درجه سانتی گراد، و یک 1 درجه کمتر را نشان داد. با کاهش یک درجه از حرارت پوسته تخم مرغ هچ جوجه تا ساعت 490 از دوره انکوباسیون در هچر B به تاخیر افتاد ولی میزان هچ های ساعت های بعدی این هچر نسبت به هچر Aافزایش پیدا کرد. نتیجه گیری نهایی: مطالعه حاضر نشان داد که جوجه هایی که دیر هچ شدند و مخصوصا آنهایی که زودتر به دان دسترسی داشتند از رشد و تکامل بهتری برخوردار بودند. در آزمایش دوم، با کاهش یک درجه از دمای هچر سبب گردید که زمان هچ جوجه با تاخیر و اکثر هچ به آخر دوره هدایت گردد. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
|
|
عنوان انگلیسی |
Effects of Hatching and Feeding Times and Hatchery Temperature on Body and Organs’ Weight of Post-hatched Chicks |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
BACKGROUND: In commercial hatcheries, chicks are deprived of feed and water for up to 72 h, which is a det-rimental effect on growth performance. OBJECTIVES: Two experiments were designed to investigate the effect of hatching parameters and feeding time on the body and organ weights of chickens. METHODS: In the first experiment, 300 of both early- and later-hatched broiler chicks received feed immedi-ately after hatching or 48 h later and were divided into four experimental groups. The body and internal organ weights of chicks were determined for up to seven days. In the second study, 370 embryos, which were incubated in a setter until the 18th day, were transferred to two hatchers, which differed their air and eggshell temperatures. Then, hatching and post-hatched parameters were followed. RESULTS: Comparing early-hatched chicks, later-hatched chicks had significantly greater weight (p < 0.05) on day 3 and better yolk utilization and higher relative liver and intestine (p < 0.01) weights on day 2. However, early-fed chicks indicated significantly higher body weight (p < 0.0001) until day 7 and early yolk utilization and higher internal organ weights than later-fed chicks. In the second experiment, when the air temperature of hatcher A (control) was kept at 37.5ºC, its eggshell temperature was determined at 38.5ºC, while the eggshell temperature of hatcher B was optimized at 37.5ºC, and its air temperature showed 36.5ºC. Earlier hatchability was higher in the control hatcher (46.8%) than hatcher B (27.1%), but later hatchability was reversed. However, final hatchability was lower in hatcher B (96.6%) than the control hatcher (98.3%). CONCLUSIONS: Later-hatched and early-fed chicks showed greater body and internal organ weights, indicating better maturation of these chicks. The results of the second study indicated that the hatching window could be shorter and also shifted to the end of the incubation time by reducing the egg temperature. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Chicks, Eggshell, feed, Hatch, temperature |
|
نویسندگان مقاله |
Mohammad Hasanzadeh | Department of Avian Diseases, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran Tehran, Iran
Eddy Decuypere | Department of Biosystems, KU Leuven, Kasteelpark Arenberg, Leuven, Belgium
|
|
نشانی اینترنتی |
https://ijvm.ut.ac.ir/article_82855_8b484b54c3d5bab0076b636966700470.pdf |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
en |
موضوعات مقاله منتشر شده |
|
نوع مقاله منتشر شده |
|
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|