مجله اطلاع رسانی پزشکی نوین، جلد ۶، شماره ۴، صفحات ۴۲-۴۹

عنوان فارسی ارتباط بین تغذیه، اوقات فراغت و فعالیت فیزیکی با سلامت روان ایده‌آل دانش‌آموزان ۱۳ تا ۱۸ سال در ایران با استفاده از تکنیک بیزین ساده
چکیده فارسی مقاله هدف: کودکان و نوجوانان نسبت به اختلالات روانی آسیب‌پذیر هستند. شناسایی عوامل موثر بر این نوع اختلالات می‌تواند گام مهمی در پیشگیری و کنترل این بیماری‌ها به خصوص در مراحل ابتدایی آن بردارد و علم داده‌کاوی برای حل این مشکل می‌تواند موثر باشد. روش ها: داده های پژوهش کاربردی حاضر از اطلاعات 14274 دانش آموزان7  تا 18 سال ثبت شده در پایگاه داده پژوهشکده پیشگیری اولیه از بیماری های غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان استخراج شد. حجم نمونه با استفاده از نمونه گیری هدفمند 5283 دانش آموز بود. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه کاسپین بود. برای تعیین رابطه ی بین متغیرها ، از روش کلاسه بندی بیزین ساده و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار رپیدماینر استفاده شد. نتایج: در مناطق شمالی، مصرف زیاد (روزانه) لبنیات (شیر، ماست و پنیر)، در مناطق جنوبی و مرکزی، میزان مصرف زیاد ناهار در هفته و در مناطق غربی میزان مصرف زیاد سبزی تازه و پخت بیشترین فاکتور موثر بر سلامت روان ایده‌آل است. در هر چهار منطقه، بیش از نیمی از افرادی که سلامت روان ایده‌آل دارند میزان ورزش آن‌ها در مدرسه در هفته زیاد است. همچنین میانگین کار با رایانه در هفته، مهم‌ترین عاملی است که بر سلامت روان تاثیر منفی دارد.. نتیجه‌گیری: با بررسی مناطق مختلف، مهم‌ترین فاکتورهای موثر بر سلامت روان ایده‌آل مرتبط با تغذیه هستند. این موضوع نشان‌دهنده اهمیت تاثیر تغذیه بر این موضوع است. بنابراین اتخاذ تصمیمات مناسب در حوزه تغذیه می‌تواند نقش مهمی در بهبود سلامت روان جامعه داشته باشد و بالطبع آن منجر به ارتقای عملکرد افراد در جامعه خواهد شد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله سلامت روان، تغذیه، اوقات فراغت، فعالیت فیزیکی.

عنوان انگلیسی Studying the relationship between nutrition, leisure and physical activity with promoting mental health of 13-18-year-old students in Iran using Naive Bayes technique
چکیده انگلیسی مقاله Aim: Children and adolescents are vulnerable to mental disorders. Therefore, identifying the factors affecting this type of disorder in adolescents can be an important step in preventing and controlling these diseases, especially in their early stages, and data mining science can be effective in solving this problem. Methods: The data of the present applied research were collected from the information of 14274 students aged 7 to 18 years registered in the database of the Institute for Primary Prevention of Non-Communicable Diseases of Isfahan University of Medical Sciences. The sample size by using purposive sampling was 5283 students. The data collection tool was the Caspian Questionnaire. For determining the relationship between variables, the simple Bayesian classification method is used. The data were analyzed by RapidMiner software. Results: In the northern regions, high (daily) consumption of dairy products (milk, yogurt, and cheese), in the southern and central regions high consumption of lunch per week, and in the western regions high consumption of fresh vegetables and cooking are the most important factors affecting ideal mental health. In all four areas, more than half of people with ideal mental health exercise a lot at school each week. Also, the average time of working with computer per week is the most important factor that has a negative impact on mental health. Conclusion: By examining different areas, the most important factors affecting ideal mental health are nutrition. This shows the importance of the impact of nutrition on this issue. Therefore, making appropriate decisions in the field of nutrition can play an important role in improving the mental health of society and it will lead to improving the performance of individuals in society.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله mental health, nutrition, leisure, physical activity

نویسندگان مقاله مریم جهانبخش | Maryam jahanbakhsh
Health Information Technology Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
مرکز تحقیقات فناوری اطلاعات در امور سلامت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.

عسل آقاداودیان جلفائی | Asal Aghadavodian jolfaee
BSc, Management and Health Information Technology, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
کارشناسی ارشد، فناوری اطلاعات سلامت، مدیریت و فناوری اطلاعات سلامت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.

رویا کلیشادی | Roya Kelishadi
Child Growth and Development Research Center, Research Institute for Primordial Prevention of Non-communicable Disease, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
مرکز تحقیقات رشد و نمو کودکان، پژوهشکده پیشگیری اولیه از بیماری‌های غیرواگیر، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

محمد ستاری | Mohammad Sattari
Health Information Technology Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.
مرکز تحقیقات فناوری اطلاعات در امور سلامت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.


نشانی اینترنتی http://jmis.hums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-457-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات