|
، جلد ۲۴، شماره ۴، صفحات ۵۱۲-۵۲۷
|
|
|
عنوان فارسی |
ارزیابی شاخص کیفیت تغذیهای و ارتباط آن با سطح سرمی پروتئین واکنشپذیر C با حساسیت بالا بین سالمندان ساکن و غیرساکن خانههای سالمندان در تبریز: مطالعه مورد شاهدی |
|
چکیده فارسی مقاله |
زمینه و هدف: سالمندان و بهویژه سـالمندان سـاکن خانـه سالمندان ،گروه آسیبپذیری هستند که نامطلوب بودن وضعیت تغذیهای و عدم کفایت دریافت مواد مغذی آنها زمینه را برای بروز بیماریها و افزایش هزینههای بهداشتی فراهم میکند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه شاخص کیفیت تغذیهای (Index of Nutritional Quality :INQ) بین سالمندان ساکن و غیرساکن خانههای سالمندان و بررسی ارتباط آن با سطح سرمی پروتئین واکنشپذیر C با حساسیت بالا (high sensitive C-reactive protein: hs-CRP) انجام یافت. مواد و روش ها: در این مطالعه مورد شاهدی در بین 164 سـالمند (76 سالمند ساکن خانههای سالمندان و 88 نفر گروه کنترل غیرساکن در خانههای سالمندان و همسانشده از نظر سن و جنس) در استان آذربایجان شرقی شهر تبریز انجـام شد. شاخصهای تنسنجی اندازهگیری و نمایه توده بدنی محاسبه و جهت ارزیابی دریافت غذایی در سالمندان ساکن خانههای سالمندان از پرسشنامه ثبت غذایی سه روزه و ترازوی دیجیتالی توزین و ثبت شد. سـپس، دادههای غذایی با استفاده از نرمافزار تغذیهای Nutritionist ІV تحلیل شد. نمونه خون جهت اندازهگیری سطح سرمی hs-CRPجمعآوری شد. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. ملاحظات اخلاقی: این مطالعه در کمیته اخلاق پژوهش دانشگاه علوم پزشکی تبریز به ثبت رسیده است (کد اخلاق: TBZMED.REC.1394.152). یافته ها: در مطالعه حاضر، تفاوت معناداری در امتیاز INQ برای تمام مواد مغذی به جز ویتامینهای A ،D ،E، بیوتین، ویتامین B6، اسید فولیک و آهن بین دو گروه وجود داشت (0/50 نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه، توجه بیشتر به وضعیت تغذیه سالمندان، بهخصوص سالمندان ساکن خانههای سالمندان توصیه میشود. همچنین به نظر میرسد رژیم غذایی غنی از مواد ریزمغذی، بهویژه ویتامین D، کلسیم و ویتامین B12 ممکن است بتواند از ایجاد التهاب در این گروه سنی پیشگیری کند. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
سالمند، تغذیه، التهاب، شاخص کیفیت تغذیهای، مواد ریزمغذی |
|
عنوان انگلیسی |
Index of Nutritional Quality and Its Association With Serum High Sensitive C-reactive Protein Between Institutionalized and Non-institutionalized Older Adults in Tabriz: A Case-Control Study |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Background and Aim: Older adults, particularly those living in nursing homes, are a vulnerable group whose poor nutritional status and inadequate nutrient intake provide the basis for the incidence of diseases and increase their health costs. The aim of the present study was to compare the Index for Nutritional Quality (INQ) between institutionalized (nursing-home) and non-institutionalized (community-living) older adults and to investigate its association with serum high sensitive C-reactive protein (hs-CRP) level in each group. Methods & Materials: In this case-control, age- and gender-matched study in Tabriz (East Azarbaijan, Iran), o subjects aged 65 years and older were recruited from nursing homes (n=76) and community (n=88). Anthropometric parameters were measured and body mass index (BMI) was calculated. A three-day record of the foods provided for the nursing home residents were weighed, using a digital scale. The whole food intake of older adults was converted to grams and dietary data were analyzed using Nutritionist IV software. Blood sample was drawn to measure serum hs-CRP level. SPSS software was used for data analysis. Ethical Considerations: The present research was approved at Research Ethical Committee of Tabriz University of Medical Sciences (Code: TBZMED.REC.1394.152). Results: In the present study, INQ for all nutrients (except for vitamins A, D, E, biotin, vitamin B6, folic acid, and iron) was significantly different between the two groups (P< 0.05). The INQ< 1 for these nutrients (except for iron) in both groups indicates insufficient intake of these micronutrients. However, INQ for nearly all nutrients (other than selenium) was higher in the community-living older adults, compared to nursing-home residents (P< 0.05). The intake of minerals including calcium, magnesium, manganese, selenium, zinc, chromium, sodium, and potassium was also insufficient in both groups. Nursing-home residents did not meet their estimated needs for vitamins B2, B12, and copper. A significant reverse association was observed for serum hs-CRP level and INQ for vitamin D (P=0.04) and calcium (P=0.038) in the community-living older adults after adjusting for BMI. Such a correlation was also reported between INQ for vitamin B12 and serum hs-CRP level in both groups (P=0.02). Conclusion: Based on the findings of this study, it is recommended to pay more attention to the nutritional status of older adults, especially those living in nursing-homes. A diet rich in micronutrients, especially vitamin D, calcium, and vitamin B12 may help prevent the development of inflammation in old population. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Aged, Nutrition, Inflammation, Index of nutritional quality, Micronutrient |
|
نویسندگان مقاله |
مریم ثقفی اصل | Maryam Saghafi Asl Department of Clinical Nutrition, School of Nutrition and Food Sciences, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran. گروه تغذیه بالینی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
عظیمه ایزدی | Azimeh Izadi Department of Clinical Nutrition, School of Nutrition and Food Sciences, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran. گروه تغذیه بالینی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
وحیده ابراهیم زاده عطاری | Vahideh Ebrahimzadeh Attari Department of Nutrition and Food Sciences, Maragheh University of Medical Sciences, Maragheh, Iran. گروه تغذیه و صنایع غذایی، دانشکده پیراپزشکی و پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی مراغه، مراغه، ایران.
|
|
نشانی اینترنتی |
http://jams.arakmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-4776-2&slc_lang=fa&sid=1 |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
تغذیه |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی اصیل |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|