، جلد ۱۰، شماره ۲، صفحات ۱۳۴-۱۴۷

عنوان فارسی بررسی اثر گیاه دارویی آرتیشو بر شاخص­‌های کبد چرب
چکیده فارسی مقاله مقدمه: چرب شدن کبد باعث پیشرفت در آسیب و تسریع فیبروز کبدی می­‌شود. کبد چرب ممکن است آنزیم­‌های AST و ALT را در خون افزایش دهد. نفوذ چربی در کبد با افزایش میزان اکوژنیک، بستگی به شدت نفوذ آن دارد.  مواد و روش ها: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی کورنشده تصادفی به منظور بررسی تأثیر دمنوش گیاه آرتیشو است. برگ گیاه، روزانه دو نوبت (یک قاشق غذا خوری در یک لیوان آب جوش به مدت 20 دقیقه روی حرارت غیرمستقیم دم شد) و به مدت 45 روز مصرف شد. با استفاده از فرمول نمونه‌­گیری تحلیلی پوکاک تعداد 70 بیمار (47 زن و 23 مرد) در سنین 25 تا 63 سال مورد آزمایش نهایی قرار گرفتند و اثر این گیاه بر سطوح اکوژن پارانشیمال کبد، AST و ALT کبد آن‌ها بررسی شد. آنزیم­‌های کبد و سونوگرافی شکم در ابتدا و پس از درمان انجام شد و افراد موردمطالعه، پس از کسب رضایت آگاهانه، بر اساس معیار اولتراسوند برای بیماری کبد چرب گروه‌بندی شدند. مقایسه میانگین­‌ها با استفاده از آزمون تی زوجی انجام شد و داده‌ها با نرم‌افزار SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شدند.  یافته ها: نتایج نشان داد، افراد مورد‌مطالعه برای بیماری کبد چرب به سه کروه خفیف (23 بیمار، 32/86 درصد) به عنوان درجه 1، متوسط (38 بیمار، 54/28 درصد) به عنوان درجه 2 و شدید (9 بیمار، 12/86 درصد) به عنوان درجه 3 تقسیم شدند. در پایان مطالعه، درجه کبد چرب 51 بیمار کاهش نشان داد (P≤‌0/05)، با این حال، 19 زن تغییری در میزان چربی کبد نشان ندادند. میانگین آنزیم‌­های اندازه‌گیری‌شده در همه بیماران قبل و بعد از درمان به ترتیب 26/76±52/49  و 96/01±36/13 برای ALT ، 41/14±20/46 و 12/26±31/76 برای AST بود. تجزیه و تحلیل آماری نتایج توسط آزمون تی، کاهش معنی­‌داری برای ALT و AST (P≤‌0/01) را نشان داد. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد به نظر می‌رسد بتوان از این گیاه در بهبود علائم آزمایشگاهی کبد چرب استفاده کرد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله کبد چرب، Cynara scolymus ، آنزیم‌­های کبدی، کنگر فرنگی

عنوان انگلیسی Investigation of the Effect of Artichoke (Cynara Scolymus L.) on Characteristics of the Fatty Liver
چکیده انگلیسی مقاله Objective: Fatty liver causes progression in liver damage and accelerates liver fibrosis. Fatty liver may enhance AST and ALT enzymes in blood. Infiltration of lipid in liver is associated with an increasing in its echogenicity, depending on the severity of the lipid infiltration.  Methods: This study is a randomized non-blind clinical trial in order to investigate the effect of Artichoke (Cynara Scolymus L.) herbal tea.  The leaves of the plant were consumed twice a day (one tablespoon in a glass of boiling water for 20 minutes on indirect heat) for 45 days. Using Pokak analytical sampling formula, 70 patients (47 females and 23 males) aged 25 to 63 years were finally tested and the effect of this plant on parenchymal echogenic levels of liver, AST, and ALT of their liver was investigated. Liver enzymes and abdominal ultrasound were performed at the beginning and after treatment and studied people were grouped according to the ultrasound criteria for fatty liver disease after obtaining informed consent. The means were compared using paired t-test and data were analyzed by SPSS  v.18 software. Results: Results showed that studied people, for fatty liver disease were grouped as follows: mild (23 patients, %32.86) as grade 1, moderate (38 patients, %54.28) as grade 2, and severe (9 patients, %12.86) as grade 3. At the end of this study, fatty liver grade was decreased in 51 patients (P≤0.05). However, 19 women didn't show expected change in the grade of fatty liver. The Mean±SD of the enzymes measured in all patients before and after treatment were 5.49±26.76 and 36.96±13.01 for ALT, and 3641.20±14.46 and 31.76±12.26 for AST. Statistical analysis of the results by t-test showed significant decreasing for ALT and AST levels (P≤0.01).  Conclusion: The results of this study showed that it seems this plant can be used to improve the laboratory symptoms of fatty liver.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Fatty liver, Artichoke, Cynara scolymus, Liver enzymes

نویسندگان مقاله رمضان کلوندی | Ramazan Kalvandi
Department of Natural Resources, Agricultural and Natural Resources Research Center, Agricultural Research Education and Extention Organization, Hamedan, Iran.
گروه منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج وزارت جهاد کشاورزی، همدان، ایران.

محسن رجبی | Mohsen Rajabi
Department of Natural Resources, Agricultural and Natural Resources Research Center, Agricultural Research Education and Extention Organization, Hamedan, Iran.
گروه منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج وزارت جهاد کشاورزی، همدان، ایران.

زهره کهرام فر | Zohreh Kahramfar
Clinical Research Development Unit of Shahid Beheshti Hospital, Hamedan University of Medical Sciences, Hamedan, Iran.
واحد توسعه تحقیقات بالینی بیمارستان شهید بهشتی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.

طاهر چاله چاله | Tahereh Chaleh Cheleh
Department of Natural Resources, Agricultural and Natural Resources Research Center, Agricultural Research Education and Extention Organization, Hamedan, Iran.
گروه منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج وزارت جهاد کشاورزی، همدان، ایران.


نشانی اینترنتی http://cmja.arakmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-891-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده فیزیولوژی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات