، جلد ۱۱، شماره ۴، صفحات ۳۷۵-۳۸۲

عنوان فارسی بررسی آلودگی‌های انگلی سبزیجات خوراکی در مزارع سبزی‌کاری شهرستان رامهرمز
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: گروه نسبتاً وسیعی از آلودگی­های انگلی روده­ای، از طریق آب و خاک و مواد غذایی نظیر سبزیجات به انسان منتقل می­شوند. خوردن سبزیجات خوراکی خام به همراه غذا که در اغلب جوامع ایرانی از عادات رایج تغذیه­ای می­باشد، ضمن ﺗﺄمین درصد قابل توجهی از ویتامین­ها و مواد ضروری برای بدن همواره احتمال خطر آلوده نمودن افراد به انواع آلودگی­های انگلی را در صورت عدم کفایت در ضدعفونی کردن، به­دنبال دارد. هدف این مطالعه پی­بردن به وضعیت و نوع آلودگی سبزیجات در مزارع سبزی­کاری شهرستان رامهرمز می­باشد. روش بررسی: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 20 مزرعه از مزارع کشت سبزی در 5 نقطه شمال، جنوب، غرب، شرق و مرکز شهرستان رامهرمز، انتخاب شد. نمونه­ها با استفاده از سانتریفیوژ با روش تغلیظی- رسوبی همراه با شوینده آنیونی، آزمایش شدند. تعداد کل نمونه­ها 140 مورد می­باشد. برای تجزیه و تحلیل داده­ها از نرم­افزار SPSS استفاده شد. یافته­ها: نتایج نشان داد که 49درصد از نمونه سبزیجات به انواع انگل­های بیماری­زا و غیربیماری­زا، آلوده هستند. بیشترین میزان آلودگی مربوط به لارو نماتودها (44 درصد) و کمترین میزان آلودگی مربوط به همینولپیس نانا (8/1 درصد) و تریکواسترونژیلوس (8/1درصد) می­باشد. نتیجه­گیری: نتایج این تحقیق نشان می­دهد که منبع اصلی آلودگی انگلی سبزیجات، کودهای انسانی می­باشد. آموزش نحوه شستشوی سبزیجات خوراکی روزانه در مناطقی که آلودگی وجود دارد، می­تواند در ارتقای بهداشتی جامعه و کنترل بیماری­های انگلی مؤثر باشد و بایستی از استفاده از کودهای انسانی در کشاورزی پرهیز گردد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله انگل، آلودگی سبزیجات، رامهرمز،

عنوان انگلیسی Parasitic Contamination of Consumed Vegetables from Farms in Ramhormoz
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objective: Relatively large group of parasitic infections are transferred to human through water, soil and foodstuffs such as vegetables. Eating raw vegetables with edible food is common in nutritional habits among most Iranian societies. While providing a significant percentage of essential vitamins and materials, eating raw vegetables with inadequate disinfection conditions carries risk to infection various parasitic infections.The aim of this study was to understand the situation and type of contamination in farm vegetables of Ramhormoz city. Materials and Methods: In this descriptive cross-sectional study, 20 cultivated vegetables farms were selected from five area: north, south, west, east and centre of Ramhormoz Samples were examined using sediment concentration with anionic detergent. The total number of samples was 140. For data analysis, SPSS software was used. Results: The results showed that 49% of vegetables were infested with various pathogenic and nonpathogenic parasites. The highest infestations was associated with nematodes larva (44%) and the lowest were related to Hymenolepis nana (1/8%) and Trichostrongylus (1/8%). Conclusion: The findings of this study showed that the main sources for parasitic infestations in vegetables are from human compsites. Education of people on how to wash edible vegetables in areas where there is a parasitic infestations, can promote community health and effectively control parasitic diseases. In addition, the use of human compost in agriculture should be avoided. 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله انگل, آلودگی سبزیجات, رامهرمز

نویسندگان مقاله لیلا عرب |
دانشجوی کارشناسی‌ارشد انگل‌ شناسی. گروه قارچ شناسی و انگل‌شناسی دانشکدة پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز، ایران.

محمود راهدار |
استادیار گروه قارچ شناسی و انگل‌ شناسی. گروه قارچ شناسی و انگل شناسی دانشکدة پزشکی، مرکز بیولوژی سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی جندی-شاپور اهواز، ایران.


نشانی اینترنتی https://jsmj.ajums.ac.ir/article_49565_9eff7479a5599f49711b276202a4137b.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات