|
Iranian Journal of Veterinary Medicine، جلد ۱۹، شماره ۱، صفحات ۸۱-۹۲
|
|
|
عنوان فارسی |
اثرات یک پروبیوتیک تجاری چند سویه بر عملکرد رشد، پارامترهای آنتی اکسیدانی عضلانی و ماندگاری فیله در ماهی قزل آلای رنگین کمان، Oncorhynchus mykiss |
|
چکیده فارسی مقاله |
زمینه مطالعه: زمینه مطالعه: پروبیوتیک ها به طور گسترده در آبزی پروری استفاده می شوند و می توانند رشد، ایمنی و سیستم آنتی اکسیدانی ماهی را بهبود بخشند. با این حال، می توان از آنها برای افزایش عمر مفید فیله استفاده کرد. هدف: مطالعه حاضر به بررسی اثرات مکمل غذایی با یک پروبیوتیک تجاری (Bio-Aqua) بر عملکرد رشد، ترکیب عضلانی و ماندگاری در یخچال پرداخت. روش کار: چهار جیره حاوی صفر (CTR)، 0/3 (0.3B)، 1 (1B) و 2 (2B) گرم بر کیلوگرم پروبیوتیک تهیه شد. گروههای سهگانه ماهی طی یک دوره 12 هفتهای با جیرههای غذایی تغذیه شدند، سپس کیفیت عضلات پشتی پس از 0، 4، 8، 12 و 16 روز در یخچال تعیین شد. نتایج: در پایان دوره پرورش تفاوت معنیداری در عملکرد رشد ماهی در بین تیمارها مشاهده نشد. در تیمار 0.3B پروتئین و فعالیت سوپراکسید دیسموتاز عضله به طور معنی داری افزایش یافت. در حالی که، فعالیت کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز عضله به طور معنی داری در تیمارهای 0.3B و 1B افزایش یافت. شاخص تیوباربیتوریک اسید، نیتروژن فرار بازی کل، تعداد کل باکتریها و تعداد باکتریهای سرمادوست عضله با گذشت زمان یخچال گذاری افزایش معنی داری داشتند. پروبیوتیک به طور معنی داری بر شاخص تیوباربیتوریک اسید تأثیر گذاشت، به طوریکه تیمارهای 0.3B و 1B مقادیر کمتری نسبت به تیمارهای CTR و 2B نشان دادند. هیچ اثر متقابل پروبیوتیک و زمان نگهداری در یخچال بر نیتروژن فرار بازی کل ، تعداد کل باکتری ها و تعداد باکتری های سرمادوست عضله وجود نداشت. نتیجهگیری نهایی: بر اساس نتایج، جیره غذایی حاوی 0/3 یا 1 گرم بر کیلوگرم بیو آکوا میتواند ظرفیت آنتیاکسیدانی را بهبود بخشد و پراکسیداسیون لیپیدی را در عضله قزلآلای رنگینکمان کاهش دهد. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
|
|
عنوان انگلیسی |
Effects of Multi-strain probiotic on Muscle Antioxidant Parameters and Fillet Shelf Life of Rainbow Trout |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Background: Probiotics are widely used in aquaculture. They can typically improve the growth, immunity, and antioxidant system of fish. However, they can be used to increase fillet shelf life. Objectives: The present study investigated the effects of dietary supplementation with a commercial probiotic (Bio-Aqua) on growth performance, muscle composition, and shelf life in refrigerated condition. Methods: Four diets were prepared containing 0 (control=CTR), 0.3 (0.3B), 1 (1B), and 2 (2B) g/kg of the probiotics. Three groups of fish were fed the diets over 12 weeks, and their dorsal muscle chemical composition and antioxidant enzymes were determined. Fillet quality was determined after 0, 4, 8, 12 and 16 days of refrigerated condition. Results: At the end of the rearing period, there was no significant difference in the growth performance of the fish among the treatment groups. However, the 0.3B group exhibited significantly higher muscle protein content and superoxide dismutase activity. Also, muscle catalase and glutathione peroxidase activities increased dramatically in the 0.3B and 1B treatment groups. Fillet thiobarbituric reactive substances (TBARS), total volatile base nitrogen, total bacterial count, and psychrotrophic bacterial count exhibited elevation over time during refrigerated condition. Dietary probiotics significantly affected the fillet concentration of TBARS, as 0.3B and 1B showed lower TBARS than the CTR and 2B treatment groups. Total bacterial count in probiotic treatments (particularly 0.3B and 1B) was significantly lower than CRT after 8 and 16 days in the refrigerator. There were no interaction effects of dietary probiotics and refrigerated condition time on the fillet total volatile base nitrogen and psychrotrophic bacterial count. Conclusion: Based on the results, dietary 0.3 or 1 g/kg of Bio-Aqua can improve antioxidant capacity and decrease lipid peroxidation in rainbow trout fillets. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Aquaculture,fillet quality,Peroxidation,Refrigerated condition,spoilage |
|
نویسندگان مقاله |
Faramarz Amiri | Department of Food Hygiene and Quality Control, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran.
Afshin Akhondzadeh Basti | Department of Food Hygiene and Quality Control, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran.
Ali Taheri Mirghaed | Department of Aquatic Animal Health, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran.
Negin Noori | Department of Food Hygiene and Quality Control, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran.
Parastoo Pourashouri | Department of Seafood Processing, Faculty of Fisheries and Environmental Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.
|
|
نشانی اینترنتی |
https://ijvm.ut.ac.ir/article_93220_9b41933add2b23306b9ba2c5e3cd2a5d.pdf |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
en |
موضوعات مقاله منتشر شده |
|
نوع مقاله منتشر شده |
|
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|