Journal of Research and Health، جلد ۷، شماره ۴، صفحات ۸۸۷-۸۹۸

عنوان فارسی عوامل اقتصادی- اجتماعی تعیین کننده مصرف میوه و سبزیجات در خانوار شهری ایران
چکیده فارسی مقاله مصرف ناکافی میوه و سبزیجات از مهم ترین ابتلا به بیماری های مزمن و غیرواگیر است. میوه ها و سبزی ها به علت داشتن ویتامین ها، مواد معدنی، آنتی اکسیدان ها، فیبر و مقادیر کم چربی و کالری نقش قابل توجهی در پیشگیری از بیماری‌ها دارند. عوامل مختلفی بر میزان مصرف میوه و سبزیجات موثر است اگرچه مطالعات زیادی نقش متغیرهای اقتصادی مانند درامد، ثروت و اشتغال را عامل اصلی بر میزان مصرف میوه و سبزیجات نشان داده‌اند اما متغیرهای اجتماعی نیز به همان اندازه تاثیر گذار می باشند. در این مقاله ابعاد مختلفی از عوامل اقتصادی و اجتماعی تاثیرگذار بر میزان مصرف میوه و سبزیجات خانوارهای ایرانی بررسی می‌شود. روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی و مقطعی می باشد و تعداد 9317 خانوار شهری از استانهای مختلف ایران در سال 1391 برای بررسی هدف تحقیق درنظر گرفته شده است. با توجه به ماهیت داده های از روش های اقتصاد سنجی پروبیت و پروبیت رتبه بندی شده استفاده شده است که مدل تحقیق با استفاده از این روشها در نرم آفزار stata مورد برآورد قرار گرفته است. یافته ها: متوسط مصرف میوه و سبزیجات خانوار ایرانی 489920 ریال می باشد که 76/59 درصد خانوارها مصرفی کمتر از میانگین دارند.خانوارهایی که دارای کودک کار می باشند 27/3 درصد کل خانوارها هستند که میانگین مصرف میوه و سبزیجات آنها 447028 ریال است. خانوارهایی که مادر تحصیلات کارشناسی و کارشناسی به بالاتر دارند به ترتیب 36/8 و 03/0 درصد کل خانوارهای نمونه هستند ولی خانوارهایی که پدر تحصیلات کارشناسی و کارشناسی به بالاتر دارند 42/15 و 38/0 درصد کل نمونه هستند. با افزایش سطح تحصیلات پدر، مادر و کودک میزان احتمال مصرف میوه و سبزیجات خانوار به ترتیب به اندازه 12/0،07/0 و 054/0 افزایش می یابد. اشتغال مادران نیز باعث می شود که احتمال مصرف میوه و سبزیجات به میزان 012/0 کاهش یابد. نتیجه گیری: درامد و بعد خانوار، تحصیلات کودکان و والدین تاثیر مستقیم و اشتغال مادران و کودکان تاثیر منفی بر احتمال مصرف میوه و سبزیجات خانوار دارند. تحصیلات پدر بیشتر از تحصیلات مادر بر احتمال مصرف میوه و سبزیجات خانوار اثر دارد همچنین با افزایش تعداد اعضای خانوار مصرف سرانه میوه و سبزیجات خانوار کاهش می یابد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله میوه و سبزیجات، عوامل اقتصادی- اجتماعی، کودکان کار

عنوان انگلیسی Socioeconomic factors determining fruit and vegetable consumption among urban households in Iran
چکیده انگلیسی مقاله Many factors influence the fruit and vegetable (F&V) intake. Numerous studies have shown the role of economic variables such as income, wealth, and employment as the main factors in the consumption of fruit and vegetables, while social variables seem also important. In this study, various aspects of economic and social factors affecting the consumption of fruits and vegetables among Iranian households were examined. In this study 9317 urban households from all the provinces of Iran were included. Given the nature of the data, Probit and Ordered Probit models were employed and the research model was evaluated using Stata software. The results revealed that by increasing the education level of father, mother, and children, the likelihood of fruit and vegetable consumption by household increases by 0.12, 0.07, and 0.054, respectively. Mother's employment is also likely to reduce the consumption of fruits and vegetables as much as 0.012. As well, income, family size, and the education level of children and parents have direct effects on the F&V intake. Nevertheless, working mothers and children are likely to have negative effects on F&V consumption. Father's education level is more likely to affect F&V intake in a family compared to mother's education level. Moreover, increasing the number of family members reduces per capita consumption of F&V among households
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Employment, Fruit, Socioeconomic Factors, Vegetables

نویسندگان مقاله مهدی شهرکی | mahdi shahraki


سیمین قادری | simin ghaderi



نشانی اینترنتی http://jrh.gmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1062-1&slc_lang=fa&sid=en
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/241/article-241-449361.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده کاربردی
نوع مقاله منتشر شده مقاله اصیل پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات