مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان، جلد ۲۵، شماره ۹۸، صفحات ۸۹-۹۹

عنوان فارسی اثر آنتی‌آپوپتوز و نگهدارنده سرکه بالزامیک بر بافت کبد و پروفایل‌های لیپیدی در موش‌های صحرایی تحت رژیم پرچرب
چکیده فارسی مقاله چکیده مقدمه: رژیم پرچرب باعث آپوپتوز، استئاتوز و التهاب بافت کبد، افزایش آنزیم‌های کبدی، پراکسیداسیون لیپیدی و رادیکال‌های آزاد می‌شود. سرکه‌ بر مسیر آپوپتوز نقش داشته و می‌تواند باعث کاهش استئاتوز، التهاب و پروفایل‌های لیپیدی شود. سرکه بالزامیک ویژگی گرد‌آوری رادیکال‌های آزاد و غلظت پلی‌فنل بالا را دارد. هدف: تعیین اثر آنتی‌آپوپتوتیک و محافظتی سرکه بالزامیک بر بافت کبد و پروفایل‌های لیپیدی در موش‌های صحرایی بر رژیم پرچرب. مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی،24 سر موش صحرایی نر ویستار به 3 گروه (8n=)، کنترل، رژیم پرچرب و رژیم پرچرب + سرکه بالزامیک تقسیم شدند. گروه کنترل روزانه 6/16% کیلوکالری و دو گروه دیگر غذای چرب محتوی روغن کانولا دارای 6/51% کیلوکالری مصرف می‌کردند. پس از 4 ماه، گروه 3 افزون بر غذای دریافتی به مدت 6 هفته روزانه mg/kg 51/0 سرکه بالزامیک به صورت خوراکی در آب دریافت می‌کرد. در پایان دوره، خونگیری و نمونه‌برداری از بافت کبد انجام شد. میزان سرمی آنزیم‌های کبدی و پروفایل لیپیدی به روش فتومتری اندازه‌گیری و بررسی آپوپتوز به روش تانل انجام شد. استئاتوز، التهاب و فیبروز با رنگ آمیزی هماتوکسیلین-ائوزین و تری‌کروم مالوری بررسی شد. آنالیز آماری به روش واریانس یک طرفه و آزمون توکی انجام و مقادیر 05/0p< معنی‌دار تلقی شد. نتایج: سرکه باعث کاهش معنی‌داری در آپوپتوز، استئاتوز، التهاب بافت و فیبروز ورید مرکزی کبد شد (05/0p
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Anti-apoptotic and Protective Effects of Balsamic Vinegar on the Liver Tissue and Lipid Profiles in Rats Under High-fat Diet
چکیده انگلیسی مقاله Abstract Introduction: High fat diet leads to liver apoptosis, steatosis and inflammation, elevated liver enzymes, lipid peroxidation and free radicals. Vinegars contribute to apoptosis pathway and can reduce steatosis, inflammation and lipid profiles. Balsamic vinegar has strong radical scavenging ability and a high polyphenol concentration. Objective: The aim of this study was to evaluate antiapoptotic and protective effects of balsamic vinegar on liver tissues and lipid profiles in rats under high fat diets. Materials and Methods: Male wistar rats (n=24) were divided into 3 groups (n=8): control, high fat diet(HFD), HFD & balsamic vinegar(BV). Control group received 16.6 % Kcal per day, and the other two groups received high fat diet (HFD) 51.6 % containing canola oil. After 4 month group 3 in addition to HFD received a balsamic vinegar (0.51 mg/kg) for 6 weeks orally through their water. In the end of experiment, bloodletting and liver biopsy were performed. Serum liver enzymes and lipid profiles level were evaluated using photometric method. Apoptosisevaluation was performed with immunohistochemistry TUNEL method, and steatosis, inflammation and fibrosis were evaluated with H&E and Tri Chrome Malory staining. The data were analyzed using ANOVA and Tuckey post hoc test. P value less than 0.05 was considered significant. Results: Vinegar makes a significant reduction in liver apoptosis, steatosis, inflammation and central vein fibrosis (p< 0.001). Triglyceride levels decreased significantly in the group treated with vinegar (p< 0.001). However, no significant difference in LDL and total cholesterol levels was observed between high-fat diet and balsamic vinegar. Serum levels of HDL in the group treated with vinegar, compared to high-fat diet group, showed a significant increase (p< 0.01). Vinegar did not make a significant difference in liver enzyme levels. Conclusion: This study showed that daily use of balsamic vinegar in rats under high-fat diet for 6 weeks, had protective effects on the liver tissue, and can increase serum levels of HDL, decrease TG and liver tissue apoptosis and steatosis, but no effect on the level of liver enzymes.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله معصومه عباسی | masoumeh abasi


منیره آقا جانی نسب | monireh agha jani nasab


زهرا عطر کار روشن | zahra atr kar roshan


راضیه حبیبی پور | razieh habibi pour


فهیمه محمد قاسمی | fahimeh mohamad ghasemi
cellular amp;amp;molecular research center, faculty of medicine, guilan university of medical sciences, rasht-iran
مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی گیلان (Guilan university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://journal.gums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-36-723&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات