مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان، جلد ۲۴، شماره ۹۵، صفحات ۲۴-۳۳

عنوان فارسی ارتباط از دست‌دهی دندان، سوءهاضمه کارکردی و اختلال رفلاکس معدی- روده‌ای در بزرگسالان اصفهانی
چکیده فارسی مقاله چکیده مقدمه: مطالعات اندکی ارتباط از دست دهی دندان با اختلال معدی و قسمت فوقانی روده مانند سوء‌هاضمه کارکردی و اختلال رفلاکس معدی روده‌ای را ارزیابی کرده است. هدف: ارزیابی ارتباط از دست دادن دندان‌ها با سوء‌هاضمه عملکردی و اجزای آن و رفلاکس معدی روده‌ای در گروه بزرگی از بزرگسالان اصفهانی مواد و روش‌ها: در این مطالعه‌ی مقطعی که بر 4109 نفر از بزرگسالان اصفهانی انجام شد، وضعیت دندانی ارزیابی شد و شرکت‌کنندگان به سه گروه اصلی: افراد دارای همه دندان‌ها، 5-1 دندان از دست داده، و بیش از 5 دندان از دست داده، تقسیم شدند. سوء‌هاضمه عملکردی و اجزای آن (شامل احساس پری پس از غذا، سیری زودرس و درد یا سوزش اپی‌گاستر) و رفلاکس معدی روده‌ای بر پایه سنجه‌هایRome III ارزیابی شد. رابطه وضعیت دندان و اختلال گوارشی با رگرسیون لجستیک (در الگوهای‌های گوناگون) آزمون و P کمتر از 05/0 سطح معنی‌داری در نظر گرفته شد. نتایج: پس از کاستن عوامل مخدوشگر، ارتباط معنی‌دار بین وضعیت دندانی با سوء‌هاضمه عملکردی و رفلاکس معدی روده‌ای در کل جمعیت دیده نشد. در حالی که افراد 5-1 دندان از دست داده 34/1 برابر و افراد با بیش از 5 دندان از دست داده 09/2 برابر شانس بیشتر برای سیری زودهنگام داشتند. افزون بر آن، افرادی که 5-1 دندان از دست داده بودند، 24/1 برابر پری پس از غذا و درد اپی‌گاستر بیشتری داشتند. همچنین، آنالیز طبقه‌بندی شده بر اساس جنس ارتباط معنی‌داری بین وضعیت دندانی با سوء‌هاضمه عملکردی و رفلاکس معدی روده‌ای در زنان نشان داد؛ به طوری که افرادی که 5-1 دندان از دست داده بودند 33/1 برابر شانس بیشتری برای رفلاکس معدی روده‌ای داشتند و افرادی که بیش از 5 دندان از دست داده بودند نسبت به افراد با دندان‌های کامل 01/2 برابر احتمال بیشتری برای ابتلای به سوء‌هاضمه عملکردی داشتند. نتیجه‌گیری: ارتباط مثبت معنی‌داری بین از دست‌دهی دندان با سوء‌هاضمه عملکردی و رفلاکس معدی روده‌ای در زنان (و نه در مردان) دیده شد. همچنین، ارتباط معنی‌داری بین از دست دادن دندان با اجزای سوء‌هاضمه عملکردی بویژه سیری زودرس در همه جمعیت بدست آمد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Association Between Tooth Loss and Functional Dyspepsia and Gastro-Intestinal Reflex in Adults, Isfahan
چکیده انگلیسی مقاله Abstract Introduction: Few studies have assessed the relationship between tooth loss and upper gastro-intestinal (GI) disorders including functional dyspepsia (FD) and gastro-esophageal reflux disease (GERD). Objective: This study aimed to investigate the relationship between dental status and FD, its components and GERD among a large group of Iranian adults. Materials and Methods: In a cross-sectional study on 4109 Isfahanian adults, dental status was evaluated and participants were categorized into three main groups: those with full dentition, individuals who had lost 1-5 teeth and those who had lost >5 teeth. FD, its components (early satiation, postprandial fullness and epigastric pain) and GERD were defined using Rome III criteria. The relationship between dental status and gastrointestinal disorders was examined using logistic regression in different models and P-values less than 0.05 were considered statistically significant. Results: After adjustment for potential confounders, we found no significant association between dental status, FD and GERD. However, individuals who had lost 1-5 teeth and >5 teeth had 1.34 and 2.09 times the risk of early satiation, respectively. In addition, individuals who had lost 1-5 teeth were 1.24 times more likely to have postprandial fullness and epigastric pain. Stratified analyses by gender also revealed a significant association between dental status and GERD as well as FD in females such that those who had lost 1-5 teeth had 1.33 times the chance for GERD and those who had lost >5 teeth were 2.01 times more likely to have FD, compared with those with full dentition. Conclusion: We found significant positive associations between tooth loss, GERD and FD in women, but not in men. We also found significant relationships between tooth loss and components of FD, especially early satiety in whole population.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله مریم صانعی | m saneei


احمد اسماعیل زاده | a esmaillzadeh
food security research center, school of nutrition and food science, university of medical sciences, isfahan, iran
مرکز تحقیقات امنیت غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی اصفهان (Isfahan university of medical sciences)

عمار حسن زاده کشتلی | a hassanzadeh keshteli


پروانه صانعی | p saneei


امید صوابی | o savabi


پیمان ادیبی | p adibi



نشانی اینترنتی http://journal.gums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-36-673&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات