مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان، جلد ۲۲، شماره ۸۵، صفحات ۸۸-۹۵

عنوان فارسی اثر مصرف خوراکی میوه گیاه خارخاسک بر یادگیری و حافظه موش صحرایی دیابتی: تعیین نقش پراکسیداسیون لیپیدی
چکیده فارسی مقاله مقدمه: دیابت در دراز مدت با اختلال یادگیری و حافظه همراه می‌شود. با توجه به اثر ضد دیابتی خارخاسک و اثر آنتی‌اکسیدانی آن در این پژوهش تأثیر این گیاه بر یادگیری و حافظه موش‌های صحرایی دیابتی بررسی شد. هدف: بررسی تأثیرگیاه خارخاسک بر یادگیری و حافظه موش‌های صحرایی دیابتی مواد و روش‌ها: 32 موش صحرایی به چهار گروه کنترل، کنترل تحت تیمار با خارخاسک، دیابتی، و دیابتی تحت درمان با خارخاسک تقسیم شدند. برای بررسی حافظه و یادگیری حیوانات، عملکرد در آزمون اجتنابی غیر فعال و درصد رفتار تناوب با استفاده از ماز Y تعیین شد. در هموژنه بافت هیپوکامپ مغز حیوانات، میزان مالون دی‌آلدئید تعیین شد. نتایج: در موش‌های گروه دیابتی (01/0>p) در پایان کار در حین عبور کاهش تأخیر بروز کرد و گروه دیابتی تحت تیمار با گیاه، افزایش معنی‌دار این پارامتر را در مقایسه با گروه دیابتی نشان داد(01/0>p). درصد تناوب نیز در جانداران دیابتی بطور معنی‌دار کمتر از گروه کنترل بود(05/0>p) و درصد تناوب در گروه دیابتی تحت تیمار افزایش معنی‌دار در مقایسه با گروه دیابتی نشان داد(05/0pp) نشان دادند یعنی درمان با خارخاسک میزان مالون دی‌آلدئید(01/0>p) را به صورت معنی‌دار کاهش داد. نتیجه‌گیری: تجویز خوراکی خارخاسک بر توانایی نگهداری اطلاعات در انبار حافظه و یادآوری آنها در حیوانات دیابتی تأثیر دارد و موجب بهبود حافظه فضائی حیوانات دیابتی می‌شود. بخشی از آثار سودمند گیاه با کاهش پراکسیداسیون لیپیدی در بافت هیپوکامپ اعمال می‌شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله پراکسیداسیون لیپید، حافظه، خارخاسک، دیابت قندی، یادگیری

عنوان انگلیسی Effect of Tribulus Terrestris Oral Feeding on Learning and Memory in Streptozotocin-diabetic Rats: Investigating the Role of lipid Peroxidation
چکیده انگلیسی مقاله Introduction: Diabetes in long term is associated with learning and memory deficits. Given the Anti-diabetic and antioxidant activities of Tribulus terrestris (TT). Objective: to evaluate the effect of oral administration of Tribulus terrestris on learning and memory in diabetic rats. Materials and Methods: Thirty two Wistar rats were divided into control, TT-treated control, diabetic, and TT-treated diabetic groups. To evaluate their learning and memory, initial (IL) and step-through latencies (STL) were determined at the end of study using passive avoidance test and alternation behavior percentage was obtained using Y maze. Level of malondialdehyde in hippocampal homogenate was also measured at the end of the study. Results: STL significantly decreased in diabetic group (p< 0.01) and TT-treated diabetic group showed a significantly higher STL (p< 0.01), compared to the diabetic counterparts. Alternation percentage was significantly lower in the diabetic group relative to the controls (p< 0.01) and treated diabetic group did show a significant difference in comparison with the diabetic group (p< 0.05). Diabetic rats also exhibited a significant increase in tissue level of malondialdehyde (p< 0.01) and TT treatment significantly reduced MDA level (p< 0.01) in the diabetic group. Conclusion: TT treatment could enhance the capability of consolidation and recall in diabetic animals and could also improve spatial memory in them, partly via attenuation of lipid peroxidation in the hippocampus.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله مهرداد روغنی | m roghani
neurophysiology research center, shahed university, tehran, iran
تهران، دانشگاه شاهد، مرکز تحقیقات نوروفیزیولوژی
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شاهد (Shahed university)

سهیل امید ملایری | s omid malayeri
student research committee, shahed university, tehran, iran
تهران، دانشگاه شاهد، کمیته تحقیقات دانشجویی
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شاهد (Shahed university)

صالح امید ملایری | s malayeri
islamic azad university of pharmaceutical sciences, tehran, iran
تهران، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم دارویی
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی علوم دارویی (Islamic azad university pharmaceutical sciences branch)


نشانی اینترنتی http://journal.gums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-36-12&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات