مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان، جلد ۱۸، شماره ۷۰، صفحات ۳۲-۳۷

عنوان فارسی تعیین محدوده نرمال بویایی در ساکنین شهرستان رشت با استفاده از یک آزمون طراحی شده برای منطقه
چکیده فارسی مقاله چکیده مقدمه: حس بویایی اطلاعات با ارزشی از محیط اطراف در اختیار انسان قرار می‌دهد. اختلال بویایی به هر دلیلی که رخ دهد، در زندگی روزمره مشکل زیاد ایجاد خواهد کرد. در هر فرد با شکایت کاهش قدرت شناسایی بوها، صرف‌نظر از علت و دلیل مراجعه با مشخص‌کردن محدوده طبیعی بویایی می‌توان وی را بررسی کرده، بهتر یا بدتر شدن آن را پایش کرد و تاثیر داروها یا روش‌های جراحی بکار رفته را سنجید. در حال حاضر برای تشخیص شدت اختلال بویایی از آزمون‌هایی استفاده می‌شود که هیچ یک ایرانی نبوده و دسترسی به آنها بسیار دشوار است. هدف: طراحی آزمون بویایی و تعیین محدوده قدرت بویایی افراد سالم برای مقایسه و تشخیص اختلال حس بویایی. مواد و روش‌ها: نام 56 ماده شناخته شده در جامعه (ایران – گیلان) به 200 نفر از همراهان 15 تا 60 ساله بیماران مراجعه کننده به بیمارستان امیرالمؤمنین رشت ارائه شد و بر این اساس 16 ماده (بنزین، الکل، چای، برنج، صابون، دارچین، گلپر، سیر، پیاز، پودر لباسشویی، نعناع، گلاب، آبلیمو، روغن زیتون، سرکه و ویکس) که بوی آنها برای افراد آشناتر بود انتخاب شد . در مرحله دوم این 16 ماده به ترتیب به 150 نفر از افراد مزبور (77 زن و 73 مرد) در ظروف مشابه و بدون امکان مشاهده داخل آنها ارائه شد تا فرد با بوییدن محتوای ظرف از فاصله 2 سانتیمتری به مدت 3 ثانیه نام آن ماده را از بین چهار گزینه انتخاب کند. هر سوراخ بینی جداگانه آزمایش و نمره هر فرد از بین صفر تا 32 تعیین شد. نتایج: محدوده نرمال بویایی صدک 97 جامعه مورد مطالعه در نظر گرفته شد و براساس آن معیار محدوده نرمال بویایی در این آزمون برای افراد 15 تا 60 ساله بین 28 تا 32 تعیین شد. نتیجه‌گیری: این آزمون و نتایج آن می تواند راهگشای پژوهش‌های بعدی در مورد حس بویایی بوده و در تعیین شدت کاهش آن در بیماران کمک‌کننده باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اختلالات بویایی، بویایی، فقدان حس بویایی

عنوان انگلیسی Normal Olfaction Range of Rasht Residents with a New Test Designed for the Region
چکیده انگلیسی مقاله Abstract Introduction: An important part of one's information from surrounding environment comes through olfactory system. So its disorders regardless of the reason can lead to a lot of problems. An appropriate diagnostic smell test is needed for determination to the normal range of olfactory sense, and evaluation of patient's complain of hyposmia or anosmia and determination the severity of the problem. It is helpful for follow up and choosing the most effective surgical or medical treatment too. Unfortunately Current used tested for diagnose of factory system disorders are not modified for Iranian population and are difficult to run and interpret. Objective: Development of a standard smell test for Iranians and determination of the normal range of olfactory sense in this region. Materials and Methods: In order to find popular odorous items in the region, 56 well known materials were presented to two hundred, 15-60 years old, normal relatives of patients who came to university based Amir-Al-Momenin hospital. Then 16 materials with the highest scores were selected (based on this consensus) as the test materials. These were: petrol, alcohol, tea, rice, soap, cinnamon, origan, and garlic, onion, washing powder, mint, rose water, lemon juice, olive oil, Vinegar and Vix. Then, these 16 selected materials were presented to 150 people of study group (77 women, 73 men). All materials were presented in identical containers. Participants were requested to smell material at 2 centimeter distance for 3 seconds, without being able to see the material. Then they would choose an answer in a multiple choice questionnaire. Each nostril was tested separately, therefore the total score for two nostril and 16 materials was 32 for each person. Results: Considering 97 percentile, the normal range of olfactory score for 15-60 years old residents of Rasht was 28 – 32. Conclusion: This study is helpful to evaluate the patients who complain of hyposmia or anosmia and could be use for future studies.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Anosmia, Olfactory Disorders, Smell

نویسندگان مقاله هوشنگ گرامی | h gerami
amir almomenin hospital, guilan university of medical sciences, rasht, iran
رشت، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، بیمارستان امیرالمؤمنین
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی گیلان (Guilan university of medical sciences)

رحمت الله بنان | r banan
amir almomenin hospital, guilan university of medical sciences, rasht, iran
رشت، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، بیمارستان امیرالمؤمنین
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی گیلان (Guilan university of medical sciences)

کامبیز فرقان پرست | k forghan parast
amir almomenin hospital, guilan university of medical sciences, rasht, iran
رشت، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، بیمارستان امیرالمؤمنین
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی گیلان (Guilan university of medical sciences)

شهریار شهریار دادگری | sh dadgari
amir almomenin hospital, guilan university of medical sciences, rasht, iran
رشت، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، بیمارستان امیرالمؤمنین
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی گیلان (Guilan university of medical sciences)

هادی سرمست | h sarmast
amir almomenin hospital, guilan university of medical sciences, rasht, iran
رشت، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، بیمارستان امیرالمؤمنین
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی گیلان (Guilan university of medical sciences)

روزبه بنان | r banan
amir almomenin hospital, guilan university of medical sciences, rasht, iran
رشت، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، بیمارستان امیرالمؤمنین
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی گیلان (Guilan university of medical sciences)

مرجان گرامی سرشت | m gerami seresht
tehran university of medical sciences, tehran, iran
تهران، دانشگاه علوم پزشکی تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://journal.gums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-36-168&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات