مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان، جلد ۱۶، شماره ۶۳، صفحات ۲۶-۳۱

عنوان فارسی بررسی اثر هیپوگلیسمیک و هیپولیپیدمیک تجویز خوراکی و درازمدت سیاهدانه (Nigella sativa) در موش صحرایی دیابتی
چکیده فارسی مقاله چکیده مقدمه: در طب سنتی و اسلامی شواهد متعددی مبنی بر اثر ضد دیابت سیاه‌دانه وجود دارد. در این تحقیق اثر هیپوگلیسمی و هیپولیپیدمی این گیاه مورد بررسی قرار گرفته‌است. هدف: بررسی اثر هیپوگلیسمیک و هیپولیپیدمیک تجویز خوراکی و درازمدت سیاهدانه (Nigella sativa) در موش صحرایی دیابتی. مواد و روش‌ها: موش‌های صحرایی نر (n=44)به‌طور تصادفی به چهار گروه کنترل، کنترل تحت تیمار با سیاهدانه، دیابتی و دیابتی تحت درمان با سیاهدانه تقسیم شدند. برای دیابتی شدن از داروی استرپتوزوتوسین به میزان mg/Kg60 داخل صفاقی استفاده شد. ملاک دیابت، گلوکز سرم به میزان بیش از mg/dl 250 در نظر گرفته شد. دو گروه تحت تیمار با سیاهدانه نیز پودر مخلوط شده این گیاه با غذای استاندارد موش (25/6%) را به مدت 2 ماه دریافت کردند. نتایج: گلوکز سرم در گروه دیابتی افزایش معنی‌داری را در هفته‌های چهارم و هشتم در مقایسه با هفته قبل از آزمایش نشان داد (P< 0.001)، در حالی‌که میزان آن در همین هفته‌ها در گروه دیابتی درمان شده در مقایسه با گروه دیابتی تفاوت معنی‌دار نشان نداد. در بررسی آماری میزان تری‌گلیسیرید در گروه دیابتی در هفته هشتم نسبت به هفته قبل از بررسی افزایش معنی‌دارنشان داد (P< 0.05). ولی در همین هفته در گروه دیابتی با درمان سیاهدانه در مقایسه با گروه دیابتی به‌طور معنی‌دار پائین‌تر بود(P< 0.05). علاوه بر آن کاهش معنی‌دار در میزان کلسترول سرم در گروه دیابتی درمان شده با سیاهدانه در هفته هشتم در مقایسه با گروه دیابتی بدست آمد(P< 0.05). نتیجه گیری: تجویز خوراکی سیاهدانه در مدل تجربی دیابت قندی باعث کاهش معنی‌دار میزان تری‌گلیسیرید و کلسترول سرم می‌شود که می‌تواند در به حداقل رساندن برخی از عوارض بیماری مؤثر باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Survey The Hypoglycemic and Hypolipidemic Effect of Chronic Oral Administration of Nigella Sativa in Diabetic Rat
چکیده انگلیسی مقاله Abstract Introduction: There are some reports about Anti-Diabetic effect of black seed in Islamic and traditional medicine. Therefore, hypoglycemic and hypolipidemic effect of this medicinal plant was investigated. Objective: Survey the hypoglycemic and hypolipidemic effect of chronic oral administration of Nigella Sativa in diabetic rat. Materials and Methods: Male Wistar rats (n=44) were randomly divided into 4 groups, including control, black seed-treated control, diabetic, and black seed-treated diabetic. For induction of diabetes, Streptozotocin (STZ 60 mg/Kg i.p.) was used at a single dose intraperitoneal. A serum glucose level higher than 250 mg/dl was considered as diabetic state. The treatment groups received oral administration of black seed-mixed pelleted food (6.25%) for two months. Results: The results showed there were significant increase in serum glucose level in diabetic group 4 and 8 weeks after interventation as compared with the week before periment(P< 0.001), Although there were no significant difference between same groups at the same time Nigella Sativum treatment of diabetic rats did not show any significant effect. In addition. Also, triglyceride level in diabetic group increased 8 weeks after interventation in comparison with related data one week before the study (P< 0.05) and there was a significant lower level of triglyceride in Nigella Sativum-treated diabetic rats (p< 0.05). Furthermore, a similar high significant reduction was obtained for black seed treated-diabetic group as compared to diabetic group regarding serum cholesterol level (p< 0.05). Conclusion The obtained results demonstrated that oral chronic administration of Nigella Sativum could significantly reduce Serum Triglyceride and Cholesterol Level in Diabetic rats and this may reduce some Diabetic complications.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله مهرداد روغنی | m roghani
تهران- بلوار کشاورز- دانشکده پزشکی شاهد- گروه فیزیولوژی

توراندخت بلوچ نژاد مجرد | t baluchnejadmojarad


فرشاد روغنی دهکردی | f roghani dehkordi



نشانی اینترنتی http://journal.gums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-36-269&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات